Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut november 2013

Verzonden: 2013-11-01 12:05:06
Jaargang 4, november 2013

Uitgelicht Oude en nieuwe dialecten van het Nederlands samengebracht in één boek

In november verschijnt het derde deel in de internationale handboekenserie Language and Space, dat helemaal toegespitst is op onderzoek naar taalvariatie in het Nederlandse taalgebied. Frans Hinskens van het Meertens Instituut stelde het boek samen met collega-taalwetenschapper Johan Taeldeman van de Universiteit Gent. Lees verder.
 

Nieuw in de collectie Boeken uit de bibliotheek van Willem van Warmelo

Willem van Warmelo (1894-1976) speelde een veelzijdige rol in het Nederlandse muziekleven. Hij was pianist, dirigent en  promotor van het klavecimbel en de blokfluit. In 1939 trok hij naar Zuid-Afrika om daar de plaatselijke muziekcultuur te bestuderen. Onlangs is een aantal boeken uit zijn bezit aan de bibliotheekcollectie van het Meertens Instituut toegevoegd. Lees verder.
 

 Dossier: Zwarte Piet

De Zwarte Piet-discussie laait ook dit jaar weer hoog op. Het debat op Twitter, op internetforums en in kranten wordt op het scherp van de snede gevoerd. Het Meertens Instituut publiceerde de afgelopen jaren een aantal artikelen over de herkomst van Zwarte Piet. De belangrijkste zijn hier op een rijtje gezet. Verder: antwoorden op veelgestelde vragen over Piet en Sint in heden en verleden.
 

Digitaliseren van dialectwoordenboeken

Meertens-onderzoeker Nicoline van der Sijs is van start gegaan met een nieuw project, namelijk het inrichten van een website waarop zoveel mogelijk oudere en jongere Nederlandse dialectwoordenboeken komen te staan. De trefwoorden worden in een database aan elkaar gekoppeld en bij ieder trefwoord wordt de Standaardnederlandse vorm toegevoegd. Lees verder.

Spijbelen

Op donderdag 31 oktober besteedden alle media aandacht aan het feit dat spijbelen het laatste jaar enorm bleek te zijn toegenomen. Maar nieuw is het verschijnsel spijbelen niet. Dat kunnen we afleiden uit het feit dat de dialecten vroeger een zeer groot aantal verschillende benamingen voor ‘spijbelen’ kenden. Er bestaat een prachtige kaart waarop alle varianten zijn aangegeven. Lees verder.

Agenda

2 november 2013
Boekpresentatie Aap, Bis, Zjwaam : leesplankjes in Nederland met Leonie Cornips
Plaats: Bibliotheek Roermond

3 november 2013
Cd-presentatie Melk en honing van het Pauni Trio. Voor de cd is geput uit de Liederenbank. Louis Grijp neemt het eerste exemplaar in ontvangst.
Plaats: Rasa, Pauwstraat 13-a, Utrecht

27 november 2013
Lezing Voornamen in Limburg door Gerrit Bloothooft
Plaats: Bonnefantenstraat 2, Maastricht

Meertens in de Media

14 oktober 2013: Limburgse namen
Een gesprek op TV Limburg met taalexpert Leonie Cornips en Uschi Wehrens van het Winand Roukens Fonds.

24 oktober 2013: "Dat de emoties over Zwarte Piet nu zo hoog oplopen, komt doordat er een culturele clash tussen 'de outsiders' en 'de insiders' is ontstaan." Een interview met Peter Jan Margry verscheen in diverse kranten.

25 oktober 2013: 'The Friday Move' (BNR)
Het meest geliefde feest van Nederland, de lijst van immaterieel erfgoed en de dynamiek van feesten. Een radio-interview met Sophie Elpers (vanaf 1:18).

26 oktober 2013: Op basis van lezersbrieven, aangevuld met gegevens van het Meertens Instituut, publiceert de Leeuwarder Courant een serie artikelen over Sint Maarten. Lees deel 1.

30 oktober 2013: De 10 revoluties in de geesteswetenschappen
In De Groene Amsterdammer komt een selectie van wetenschappers aan het woord over het belang van de humaniora. Met Leonie Cornips, Nicoline van der Sijs en Hans Bennis.

Vraag van de Maand

Sinds wanneer heeft de Sint een knecht?
Sint Nicolaas heeft niet altijd een knecht gehad. Lange tijd opereerde hij alleen. Wanneer veranderde dat? Lees het antwoord in de Veelgestelde vragen over Piet en Sint.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel de nieuwbrief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.