Nieuws
Subsidie voor project Speelmuziek
Het Nederlandse Muziek Instituut (Den Haag) en het Meertens Instituut (Amsterdam) verkregen in november 2009 subsidie van 'Digitaliseren met Beleid' voor het uitvoeren van het ontwikkelingsproject 'Speelmuziek'. Deze subsidie van het ministerie van OCW wordt door SenterNovem toegekend aan instellingen die strategisch en duurzaam gebruik van digitaal erfgoed mogelijk willen maken. In 'Speelmuziek' wordt de belangrijke collectie speelmanshandschriften van Christiaan Vlam gedigitaliseerd en muzikaal doorzoekbaar gemaakt.
Lees meer...
 
CD-box Onder de Groene Linde verschenen

In het Meertens Instituut wordt de belangrijkste collectie audio-opnamen van volksliederen in Nederland bewaard. Het gaat om ruim 500 banden met 7.500 authentieke opnamen die voor het grootste deel zijn gemaakt door Ate Doornbosch ten behoeve van zijn radioprogramma "Onder de groene linde", in alle provincies van het land in de jaren 50-80 van de 20e eeuw. De belangrijkste verhalende liederen uit de collectie "Onder de groene linde" zijn nu uitgebracht op een monumentale 9cd-box met in totaal 163 liederen.

 

Lees meer...
 
Presentatie De Fiere Nachtegaal - het Nederlandse lied in de Middeleeuwen

Image

Op 26 augustus 2008 werd de bundel De fiere nachtegaal. Het Nederlandse lied in de Middeleeuwen gepresenteerd in het Meertens Instituut. Gerrit Komrij nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Lees meer...
 
Lijsje Flepkous weer compleet
Zingende klucht volledig gereconstrueerd
 
Na meer dan 350 jaar is de zingende klucht van Lijsje Flepkous weer  opgevoerd. De dichter Jan Jansz. Starter publiceerde het stuk in zijn Friesche Lusthof (1621), maar voegde geen muzieknotatie toe. Daardoor was het lange tijd onzingbaar. Prof. dr Louis Peter Grijp is er nu in geslaagd de melodieën van Starters klucht te reconstrueren dankzij wetenschappelijk onderzoek in de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut. Tot nog toe waren slechts drie van de acht melodieën bekend. Via ingenieuze ICT-technieken zoals de strofische heuristiek is het gelukt de overige vijf melodieën terug te vinden.
Lees meer...
 
Nederlandse Liederenbank op internet
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Meertens Instituut is op 22 juni 2007 de Nederlandse Liederenbank on line gegaan, te raadplegen via www.liederenbank.nl. Aan deze enorme database met meer dan 125.000 beschrijvingen van liederen is meer dan 20 jaar gewerkt door bij elkaar zo'n honderd medewerkers, stagiairs en studenten. De liederenbank is een van de grootste ter wereld in zijn soort.
Ate Doornbosch, het voormalige hoofd van het Nederlands Volksliedarchief van het Meertens Instituut die 37 jaar lang liederen verzamelde via zijn radioprogramma Onder de Groene Linde, stelde de internetversie officieel in gebruik.
Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL