Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut december 2012

Verzonden: 2012-12-07 12:06:13
Jaargang 3, december 2012

Uitgelicht "Het Nederlands is één van de best beschreven talen van de wereld"

Hans Broekhuis werkt op het Meertens Instituut voor het Taalportaal. Binnen dat project wordt alle aanwezige informatie over de Nederlandse en Friese grammatica verzameld en in de toekomst via één ingang op internet beschikbaar gemaakt. Broekhuis is verantwoordelijk voor de syntactische component waarin de zinsbouw van het Nederlands beschreven wordt. Van zijn 7-delige grammatica, de Syntax of Dutch, verschenen dit najaar alvast twee delen. Lees meer.

Nieuw in de collectie Sinterklaastips uit verzameling feestartikelenwinkel

“Hoe maken wij de St. Nicolaas-, Kerstmis en Oudejaarsavond gezellig?” De humorist en cabaretier Harry Botschuijver was de schrijver van een groot aantal voordrachten, komische revue-schetsen en rijmpjes. Uit de boedel van de voormalige feestartikelenwinkel Van der Meij uit Deventer kwam een interessante verzameling voordrachten en liedbladen te voorschijn. Lees meer.

Vrijwilligers brengen historische NSB-karikaturen in kaart

Nederland kent een lange traditie van politieke karikaturen of spotprenten. Ook de NSB maakte zowel in de vooroorlogse jaren als tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van beeldbepalende prenten om politieke opvattingen te illustreren. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Meertens Instituut zoeken vrijwilligers om een beter beeld te krijgen van deze historische vorm van propaganda. Lees meer.

 

De sprekende kaart nu ook geschreven

Het Meertens Instituut bezit ruim duizend uur aan geluidsopnames van dialectsprekers uit alle delen van Nederland. Sinds 2009 zijn de opnames op de website van het Meertens Instituut beschikbaar via Soundbites. Dankzij een subsidie van de KNAW worden komend jaar ook alle bijbehorende transcripties digitaal beschikbaar gemaakt. Lees verder.

Digitale collecties erfgoedinstellingen beter te ontsluiten

De resultaten van CATCHPlus zullen de komende maand aan de erfgoedwereld gepresenteerd worden. CATCHPlus is een vervolg op het NWO-onderzoeksprogramma CATCH, waarin informatici en geesteswetenschappers samen met mensen uit de erfgoedwereld werken aan nieuwe wetenschappelijke methoden en technieken om digitale collecties te ontsluiten. In CATCHPlus zijn verschillende van deze technieken doorontwikkeld tot volwaardige producten en diensten. Lees verder.

Collectie veldwerkopnames Pol Heyns online

De VRT-collectie van ruim 500 veldwerkopnames gemaakt door Pol Heyns is online gezet in de Nederlandse Liederenbank. Radioman en mediapersoonlijkheid Pol Heyns nam in de jaren 1935-1939 liederen van bejaarde Vlaamse zangers op. Het zijn de oudste opnames van Nederlandstalige liederen. Lees verder.

Agenda

7 december 2012
TiNT-dag. Terminologie in het Nederlandse Taalgebied

Plaats: Meertens Instituut

17 december 2012
lezing Sören Schalowski: How German sentences begin. On an information-structural typology of non-canonical prefields in spoken German

Plaats: Meertens Instituut

Publicatie

Hoe komt het dat onze taal voortdurend aan het veranderen is? Moeten we ons zorgen maken over taalverloedering of ons juist verheugen in de vitaliteit van onze taal? Bij uitgeverij Home Academy is voor het eerst een cd-box over taal verschenen: vier cd's met een college van Marc van Oostendorp over verandering in de Nederlandse taal. Meer informatie.

SIEF (Societé Internationale d´Ethnologie et de Folklore)  waarvan het secretariaat bij het Meertens Instituut zit, heeft een nieuwe nieuwsbrief uitgegeven.

Meertens in de Media

Onderzoeker John Helsloot vroeg zich in het Parool (3 december 2012) af of het geen tijd wordt om afscheid te nemen van Zwarte Piet. EenVandaag vroeg aan de leden van het 1V Jongerenpanel of zij dit een goed idee vinden. John Helsloot reageert op de uitslag (5 december 2012).

Limburgse identiteit, bestaat die wel? Leonie Cornips aan het woord op TV Limburg (27 november 2012).

Vraag van de Maand

Is het kerstpakket typisch Nederlands?

Lees hier het antwoord van Eveline Doelman

Deel deze nieuwsbrief of volg ons via:

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.