Soundbites

bandrecorder Welkom bij het project Soundbites. U vindt hier meer dan duizend uur geluidsmateriaal, zoals dit in de afgelopen decennia is verzameld door onderzoekers van het Meertens Instituut (KNAW).

kaart NL Het leeuwendeel van de geluidsbestanden betreft dialectopnamen uit Nederland en Vlaanderen. Sinds de jaren vijftig maakten onderzoekers van het instituut in heel het land opnamen waarbij de dialectsprekers min of meer vrijuit spraken over onderwerpen naar eigen keuze. Het streven was hierbij om een dekking te krijgen over het hele taalgebied, en zo geeft de website als geheel inzicht in de gesproken dialecten van het Nederlands rond het midden van de vorige eeuw.

Van 772 van de 2710 geluidsfragmenten zijn transcripties beschikbaar. Naast de Nederlandse dialectopnamen bevat dit archief ook opnamen van buiten Europa, zoals uit de Verenigde Staten van Amerika (meestal van Nederlandse emigranten).

Al het hier geplaatste materiaal is vrij te gebruiken voor dialectologisch, fonetisch, historisch of ander onderzoek. Onderzoekers wordt gevraagd bij publicatie als bron deze website te vermelden. Neem voor andersoortig (bijvoorbeeld commercieel) gebruik contact op met het Meertens Instituut.

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0


colofon
Het beschikbaar stellen van de Soundbites-collectie is mogelijk gemaakt door het Meertens Instituut en DANS (Data Archiving and Networked Services). Het project is gefinancierd door beide instellingen in het kader van het DANS-programma Kleine Dataprojecten. Aan dit project hebben meegewerkt: Boudewijn van den Berg, Martiniano Brito, Maarten Frinking, Kees Grijpink, Jan Pieter Kunst, Marc van Oostendorp, Dirk Roorda, Heiko Tjalsma, Paula Witkamp en Douwe Zeldenrust. Gebruikte illustraties: Freepik van www.flaticon.com

disclaimer

Nederland

België

Frankrijk

Kaart


uitgebreid zoeken
opnamejaar
geslacht
geboortejaar