Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut juni 2016

Verzonden: 2016-09-02 14:34:06
Jaargang 6, juni 2016

Uitgelicht Waarom kiezen we massaal voor alternatief genezen?

Mindfulness, reiki en acupunctuur zijn breed geaccepteerd in onze samenleving. Waarom voelen mensen zich aangetrokken tot deze moderne vormen van alternatief genezen? Dat is een van de vragen die centraal staan tijdens een internationaal symposium, georganiseerd door etnoloog Peter Jan Margry. Op 7 juli start tevens een tentoonstelling over dit onderwerp op het Meertens Instituut. Lees verder.

De keuze van Theo Meder Nachtmerries

Medewerkers van het Meertens Instituut kiezen een favoriet collectiestuk en lichten het belang van dit stuk toe. De keuze van volksverhaalonderzoeker Theo Meder valt natuurlijk op een verhaal en wel uit de collectie Bakker. Lees verder.

 Nieuw in de collectie Neder-L

Vorige maand is het populaire elektronische tijdschrift Neder-L overgegaan naar een nieuwe thuishaven: Neerlandistiek.nl. Neder-L heeft zich, sinds de eerste digitale uitgave in 1992, gericht op verslaggeving van interessante ontwikkelingen in de Nederlandse taalwetenschap. Alle data is nu in het digitale archief van het Meertens Instituut opgeslagen. Lees verder.

Marc van Oostendorp erelid Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Op vrijdag 20 mei werd Marc van Oostendorp benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in Leiden, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Tijdens het 250-jarig jubileum werden in totaal zes ereleden benoemd op grond van hun verdiensten voor Nederlandse taalkunde, letterkunde en/of geschiedenis en cultuurgeschiedenis. Lees verder.

 Eerste Louis Peter Grijp-lezing online

De eerste Louis Peter Grijp-lezing, gegeven door Mike Kestemont op 10 mei 2016, is nu terug te zien op Vimeo. Mike Kestemont zocht met zijn computer naar de auteur van het Wilhelmus en stuitte op een verrassing.

 

Rob Rentenaar 23/9/1938 - 9/5/2016

Wij ontvingen het bericht dat de naamkundige Rob Rentenaar, die jarenlang hoofd is geweest van de afdeling Naamkunde van het Meertens Instituut, in Denemarken is overleden. Met Rob is een van de laatste allround specialisten van een fascinerend vakgebied heengegaan, waarin onder andere taalkunde, letterkunde, geografie en geschiedenis samenkomen. Lees hier het in memoriam geschreven door Leendert Brouwer.

 

 

...

Agenda

11 juni 2016

Zwarte Markt voor Kennis

Plaats: Brakke Grond, Amsterdam

t/m 1 juli 2016
Tentoonstelling What's in a name
Plaats: Meertens Instituut

8 t/m 19 augustus 2016
Cursus Limburgse identiteit
Plaats: Maastricht University

22-24 september 2016
Alternative and Religious Healing in the Modern World: 12th International Conference of the SIEF Working Group Ethnology of Religion
Plaats: Amsterdam

30 september t/m 1 oktober 2016
DRONGO Talenfestival
Plaats: Jaarbeurs, Utrecht

Vacatures

De KNAW zoekt een verbindende en resultaatgerichte directeur (v/m) voor het Meertens Instituut. Solliciteren kan tot 16 juni 2016.

Het instituut heeft op het terrein van het Nederlandse Lied en de Nederlandse Liedcultuur een vacature voor een onderzoeker. Solliciteren kan tot 15 juni 2016.

Meertens in de Media

Mei 2016: Symbool van het wetenschappelijk verzamelen in Nederland zijn de kaartenbakken van het Meertens Instituut. Bron: Holland, Historisch Tijdschrift (pdf), nr 2 (2016)

Vraag van de Maand

Waarom wordt bij veel (sport)wedstrijden een beker of schaal gewonnen? Heeft het iets met eten en drinken te maken? Marianne van Zuijlen geeft antwoord.

 Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.