Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut maart 2015

Verzonden: 2015-03-06 13:24:46
Jaargang 5, maart 2015

Uitgelicht Audiodigitalisering op het Meertens Instituut

Speciaal ter gelegenheid van de Week van het Digitaal Erfgoed (9 t/m 12 maart) geven we een kijkje in de geluidsstudio van het Meertens Instituut. Vanaf het begin staat deze onder leiding van Kees Grijpink, die expert is op het gebied van de audiodigitalisering. Door zijn gedegen kennis en investeringen in de modernste apparatuur, is het Meertens Instituut een van de koplopers als het gaat om audiodigitalisering in Nederland. Lees verder.

Nieuw in de collectie Roep der verten van Lutgard Mutsaers

Krontjongmuziek stamt oorspronkelijk uit Indonesië. Het boek Roep der verten. Krontjong van roots naar revival geeft een uitgebreid en goed gedocumenteerd beeld van dit levendige onderdeel van de Indonesische en Nederlandse cultuur-geschiedenis, geschreven door een auteur die duidelijk thuis is op dit gebied. Lees verder.

Symposium: de toekomst van de geesteswetenschappen

Luid zingend op een ijsschots de zomer tegemoet: de toekomst van de geesteswetenschappen. Op 1 april 2015 organiseert het Meertens Instituut i.s.m. de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit een informeel symposium over de toekomst van de geesteswetenschappen en het geestewetenschappelijke onderzoek en onderwijs.

Stem op de Kaartenbank

De Kaartenbank van het Meertens Instituut is genomineerd voor een Language Industry Award (LIA) in de categorie 'Beste taaldienst 2014'. U kunt nu stemmen op de Kaartenbank. De Language Industry Awards worden uitgereikt op donderdagavond 26 maart 2015 in Gent. De LIA is een initiatief van De Taalsector.

Stage lopen op het Meertens Instituut

Er zijn stageplaatsen ten behoeve van de verwerking van dialectwoordenboeken. Tevens zijn er stageplaatsen beschikbaar binnen het project Taal en Getal. Zie het overzicht van alle stageplekken op het Meertens Instituut.

Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost

Vanaf 12 maart 2015 presenteert Imagine IC, in opdracht van stadsdeel Amsterdam Zuidoost, een nieuwe tentoonstelling: Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost. Voor Bijlmer Meer wordt een nieuwe collectie van verhalen en spullen bijeengebracht door mensen uit de buurt. Imagine IC werkt voor Bijlmer Meer samen met het Meertens Instituut. Lees verder.

Etnologische sensaties

Op de website van The International Society for Ethnology and Folklore (SIEF) staan korte filmpjes over etnologische sensaties van leden van SIEF. Waarom etnologie? Wat is de waarde van etnologisch onderzoek en wat doet een etnoloog eigenlijk? Deze vragen komen aan bod. Zo is te zien hoe onderzoeker Peter Jan Margry een reinigingssritueel ondergaat.

Vuil Vel. Veertig ongeschminkte Vlaamse sprookjes

In het boek Vuil Vel. Veertig Vlaamse volkssprookjes laat Marita de Sterck zien dat er ook volksere, volwassenere versies van sprookjes hebben bestaan. Het boek is een aanwinst voor de Vlaamse verhaalschat, voor de vele liefhebbers van volksverhalen, en evenzeer voor de wetenschap van de volkskunde oftewel de etnologie. Theo Meder hield een voordracht (pdf) tijdens de boekpresentatie. 

Agenda

12 maart 2015
Opening tentoonstelling "Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost"

Plaats: Amsterdam

13 maart 2015
Final event CLARIN-NL / Kick-off CLARIAH

Plaats: Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

19 maart 2015
Workshop The Structure of Verse

Plaats: Leiden

24 maart 2015
Promotie Edoardo Cavirani

Plaats: Leiden

27 maart 2015
Sociolinguistics Circle 2015

Plaats: Gent, België

1 april 2015
Symposium: de toekomst van de geesteswetenschappen

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

Meertens in de Media

28 februari 2015: Het leven van een taalfout. Wat een taalfout is, verschilt door de tijd heen. Lees hier (pdf) de column van Leonie Cornips in Dagblad de Limburger.

5 maart 2015: Ben je zeventien? Wil je leven? Ga een taal studeren! Column van Marc van Oostendorp op Neder-L.

Vacature

Op de Afdeling Technische Ontwikkeling bestaat per 1 april a.s. een vacature voor een (Junior) Drupal / PHP ontwikkelaar (1,0 fte) m/v.

Vooraankondiging

Op donderdag 19 maart verschijnt het tweede nummer van het E-tijdschrift Vertelcultuur.

Vraag van de Maand

Een vriend van mij zei, toen ik vroeg of hij nog koffie wilde, "nee, ik ben goed". Komt het vaker voor dat Engelse zinsconstructies in het Nederlands worden overgenomen?

Het antwoord wordt gegeven door Marc van Oostendorp.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons verder via Twitter, Linkedin, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.