Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut november 2014

Verzonden: 2014-11-07 12:38:17
Jaargang 5, november 2014

Uitgelicht Hun hebben is ‘fout’, u hebt is ‘goed’

Een aardige meisje, hij heb en hun hebben zijn ‘fout’ Nederlands. U hebt, hele mooie en jij kan zijn wel acceptabel. Dat vindt de meerderheid van de deelnemers aan een webenquête van het Meertens Instituut over goed en fout Nederlands. Vormen die ‘fout’ worden gerekend zijn meestal vormen die geassocieerd worden met bepaalde sociale groepen of met dialectsprekers. Lees verder.

Uitgelicht Zwarte Piet als kikker? Een heel andere Piet uit 1886

Oud-medewerker John Helsloot kreeg een afbeelding van een Piet onder ogen uit 1886 die een geheel andere voorstelling geeft van de knecht van Sinterklaas. Geen Piet met ‘oud-Spaanse kledij’ of donkere huidskleur maar een Piet lijkend op een kikker. Lees verder.

Nieuw in de collectie De Bosatlas van het cultureel erfgoed

Op de koffietafel van het Meertens Instituut ligt sinds kort een loodzwaar boek. In de verte is dit boek familie van de Kleine Bosatlas (die nu trouwens Basis Bosatlas heet) en de Grote Bosatlas (reeds in de 54e editie). Maar in plaats van de bekende overzichtskaarten van Nederland, Europa en de wereld zoomt deze nieuwe atlas in op het cultureel erfgoed van Nederland. Lees verder.

Meertens Instituut geeft nieuw e-tijdschrift Vertelcultuur uit

Het Meertens Instituut geeft het gratis e-tijdschrift Vertelcultuur uit, onder redactie van Theo Meder en Marianne van Zuijlen. In Vertelcultuur verschijnen wetenschappelijk verantwoorde, toegankelijke Nederlandstalige artikelen die op een breed, volwassen lezerspubliek zijn gericht. De bijdragen zijn voornamelijk geschreven door onderzoekers, studenten en verhalenvertellers. Lees meer.

40 jaar Camerata Trajectina

Op 30 november viert het oude-muziekensemble Camerata Trajectina zijn 40-jarige bestaan met een concert in de Geertekerk, Utrecht. Uniek is de wetenschappelijke onderbouwing van het repertoire door artistiek leider Louis Peter Grijp, onderzoeker aan het Meertens Instituut. Tijdens het concert wordt een jubileumboek gepresenteerd. U kunt kans maken op een boek door de volgende vraag te beantwoorden: Welk instrument houdt Louis Grijp vast op de coverfoto van het boek Van Peeckelharing tot Pierlala? Inzenden kan tot 21 november.

Unieke collectie egodocumenten naar Meertens Instituut

De unieke collectie dagboeken, autobiografieën en memoires van het Nederlands Dagboekarchief is overgedragen aan het Meertens Instituut. Zij hebben hier gezamenlijk toe besloten om de continuïteit en het beheer van de snel groeiende collectie veilig te stellen en mogelijkheden voor toekomstig onderzoek te garanderen.

 Vrijwilligers gevraagd

De Koninklijke Bibliotheek is in samenwerking met het Meertens Instituut een crowdsourcingproject gestart. Wij zoeken vrijwilligers om historische kranten uit de 17e eeuw over te tikken zodat de gegevens foutloos en betrouwbaar digitaal beschikbaar komen.

Prijsvraag nieuwsbrief oktober 2014

Het antwoord op de prijsvraag 'Wie of wat zingt er in het onderstaande lied uit 1750?' uit de nieuwsbrief van oktober is zoals het lied al aangeeft 'vervat in 't woort Van kunst, van kunst.' Het antwoord is 'kut'. De winnaars hebben reeds bericht gehad.

 

Agenda

15 november 2014
Streektaalconferentie Stichting Nederlandse Dialecten

Plaats: Hoogeveen

17 november 2014
KennisCafé: Alles van waarde is ... weg?!

Plaats: de Balie, Amsterdam

29 november 2014
Congres: Meerssen tussen minsj en sjpin

Plaats: Gemeenschapshuis De Stip, Meerssen

30 november 2014
Jubileumconcert Camerata Trajectina

Plaats: Geertekerk, Utrecht

Meertens in de Media

18 oktober 2014: Zwarte Piet heeft z'n glans verloren. Heeft het zwartepietendebat het afgelopen jaar ook iets opgeleverd? En waar loopt het op uit? Artikel in Trouw met een bijdrage van Peter Jan Margry.

20 oktober 2014: Trucjes voor taalvaardigheid. Wat is het fijn om geen eindexamen Nederlands meer te hoeven doen, in ieder geval als je over gezond verstand beschikt. Marc van Oostendorp over het eindexamen in Woordhoek, NRC Handelsblad (pdf).

1 november 2014: Que sera, sera. De column van Leonie Cornips in Dagblad de Limburger (pdf) gaat deze keer over dialectgebruik in zorginstellingen.

Vraag van de Maand

Zojuist las ik een artikel over de voordelen van tweetaligheid. Nu vermoed ik dat dat ook werkt, zij het waarschijnlijk in mindere mate, bij een 'tweetalige' dialect/ABN-opvoeding. Is daar onderzoek naar gedaan? Hoogachtend, dhr. van Reenen.

Het antwoord wordt gegeven door taalkundige Leonie Cornips.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.