• 4
  dec t/m 3 februari

  Mia, de theatrale vertaling van wetenschappelijk dialectonderzoek

  Datum
  4 december t/m 3 februari 2019
  Plaats:
  Limburgs Museum, Venlo
  Het Limburgs Museum in Venlo verwelkomt vanaf dinsdag 4 december een nieuwe ‘inwoner’: Mia. Mia is de theatrale vertaling van een wetenschappelijk onderzoek waarin aangetoond wordt dat dialect spreken in een verzorgingshuis bijdraagt aan geluk van oudere bewoners. Mia is een onderzoek dat uitgevoerd werd door Jolien Makkinga, sociaal cultureel antropologe van het Meertens Instituut en Leonie Cornips, hoogleraar taalcultuur van de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut.
  Lees meer...
 • maandag
  21
  januari

  Podcast: Luisteren naar de tijd

  Datum
  21 januari 2019
  Luisteren naar de tijd 
  met geluidskunstenaar Elise ‘t Hart
   
  Elise 't Hart is geluidskunstenaar. Ze is de eerste 'artist in residence' ooit bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Daar grasduint ze in een collectie van meer dan zesduizend uur opnamen van vrijwel alle dialecten in Nederland, liederen en volksverhalen. Het gaat haar om de bijvangst: geluiden die per ongeluk in de opnames zijn geslopen, zoals tikkende klokken, rinkelende koffiekopjes en sigaren die worden aangestoken. Ze brengen vergankelijkheid ten gehore. Elises project heet 'Hoe klinkt de tijd?'.
  Lees meer...
 • dinsdag
  22
  januari

  Naamkundemiddag 2019

  Datum
  22 januari 2019
  Plaats:
  Nationaal Archief, Den Haag

  Het programma van de Naamkundemiddag bij het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis op dinsdag 22 januari 2019 is bekend. De naamkundemiddag vindt plaats in de Fruinzaal van het Nationaal Archief dat naast Den Haag Centraal gelegen is. 

  Lees meer...
 • zondag
  27
  januari

  Festival Sjiek

  Datum
  27 januari 2019
  Plaats:
  ECI 13, Roermond

  Festival Sjiek is een gratis festival waarin het geschreven, gesproken en gezongen Limburgse én Nederlandse woord centraal staat in optredens, interviews en workshops. Leonie Cornips neemt namens het Meertens Instituut deel en legt uit hoe zij onderzoek doet naar het Limburgs.

  Naar het volledige programma. Toegang kosteloos.

 • woensdag
  30
  januari

  Symposium voor Wetenschapsbloggers

  Datum
  30 januari 2019
  Plaats:
  Meertens Instituut (NIAS Conference Room), Korte Spinhuissteeg 3, Amsterdam
  Op 30 januari vindt op het Meertens Instituut het Symposium voor Wetenschapsbloggers plaats. Dit symposium wordt georganiseerd door Marc van Oostendorp, Jona Lendering, Hermen Visser en Marten van der Meulen.
   
  Bloggen wordt breed gezien als een van de beste manieren om te berichten over wetenschap. Voor onderzoekers zijn de laagdrempeligheid, snelheid van publiceren en vrijheid grote voordelen. Bovendien kan een gevarieerd publiek van wetenschappers en niet-wetenschappers worden bereikt. Belangrijk zijn ook de mogelijkheden voor discussie: bloggen is een uitstekend voorbeeld van het transactie-model van wetenschapscommunicatie.
  Lees meer...
 • woensdag
  13
  februari

  Sophie Elpers over haar boek 'Wederopbouwboerderijen. Agrarisch erfgoed in de strijd over modernisering en traditie'

  Datum
  13 februari 2019
  Tijd:
  20.00 - 22.00 uur
  Plaats:

  Historisch Café, Prinsengracht 96, Amsterdam

  Meer informatie