• 13
  november - 31 december

  Expositie: Schilderijen uit een posthumaan tijdperk

  Datum
  13 november t/m 31 december 2017
  Plaats:
  Meertens Instituut

  Van 13 november tot en met 31 december 2017 toont het Meertens Instituut een selectie van schilderijen van mediawetenschapper en beeldend kunstenaar Szilvia Mondel, die langs urbanesque landschappen en futuristische metropolissen voert. Op een abstracte wijze reflecteren de schilderijen op onze wereld waarin technologie en robotisering een steeds grotere rol innemen. Mondels artistieke aandacht gaat daarbij vooral uit naar de invloed van de technologisering van onze leefomgeving, en hoe onze perceptie van de werkelijkheid verandert door deze toepassing van technologie.

  Niet toevallig valt deze tentoonstelling samen met de Nederland Leest-campagne, waarin de schrijfrobot Asibot van het Meertens Instituut centraal staat.

  Lees meer...
 • donderdag
  14
  december

  Symposium Brabantse Dialectwoordenboeken

  Datum
  14 december 2017
  Plaats:
  Willem Twee Concertzaal, 's-Hertogenbosch

  Op deze middag staan verschillende lezingen over Brabantse dialectwoorden op het programma. Ook vindt de lancering plaats van het elektronisch Woordenboek van de Brabantse Dialecten, afgekort eWBD. Het is de tegenhanger van het e-WLD voor de Limburgse dialecten, dat een jaar geleden is gelanceerd. Nicoline van der Sijs geeft een lezing over de elektronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten, de eWND.

  Lees meer...
 • woensdag
  20
  december

  Alternatief genezen: conflict en harmonie. Een themamiddag met vier sprekers.

  Datum
  20 december 2017
  Plaats:
  Spui25, Amsterdam
  Tijdens deze themamiddag wordt het onderwerp alternatieve geneeswijzen door een panel van experts belicht. Aanleiding is de verschijning van het boek Healing en 'alternatief' genezen. Een culturele diagnose, waarin Peter Jan Margry een etnologische kijk geeft op alternatieve geneeswijzen.

  Sprekers:
  Wetenschapper Peter Jan Margry (Meertens Instituut/UvA) zal kort het thema inleiden en ingaan op het door het Meertens Instituut uitgevoerde onderzoek. Redacteur-journalist Kim Bos (NRC) gaat in op de serie onderzoeksartikelen die zij voor de NRC over alternatieve geneeswijzen schreef en op de reacties die daar weer op kwamen. Cor Hoffer, trainer/adviseur gezondheidszorg, bespreekt wat alternatief genezen betekent voor patiënten met en zonder migrantie-achtergrond. Mijke van Rijn, huisarts, vertelt over welke rol alternatieve geneeswijzen in een huisartsenpraktijk (kunnen) vervullen. 

  Datum: 20 december 2017
  Tijd: 17:00 - 18: 30 uur
  Locatie: Spui 25, Amsterdam
  Aanmelden: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   
 • zaterdag
  30
  december

  De Avond van Taal met o.a. Marc van Oostendorp

  Datum
  30 december 2017
  Plaats:
  NPO 2

  De NTR sluit het taaljaar 2017 af met het nieuwe programma De Avond van Taal. Tijdens deze avond kijkt Margriet van der Linden in een studio vol taalliefhebbers terug op 2017 met mensen die opvielen door hun taal, taalobservaties of taalpublicaties. Wie worden de Taalkenners van 2017? Samen met Genootschap Onze Taal wordt het belangrijkste woord van 2017 gekozen.Tijdens deze avond analyseert Van der Linden samen met taalkundige Marc van Oostendorp de stijl van vloggers. Lees meer

  Lees meer...
 • vrijdag
  12
  januari

  Workshop Sociolinguistics: Language, place and belonging

  Datum
  12 januari 2018
  Plaats:
  Maastricht University

  To celebrate Lotte Thissen’s thesis’ defence Talking in and out of place. Ethnographic reflections on language, place, and (un)belonging in Limburg, the Netherlands at Maastricht University, the chair Languageculture in Limburg organises a workshop.

  Among others PhD student of the Meertens Institute Jolien Makkinga will present her research: '"Hi Honey”: address terms in a nursing home and belonging.' See the entire program.

 • vrijdag
  26
  januari

  Studiemiddag: De boeken- en krantenwereld in de 17e eeuw

  Datum
  26 januari 2018
  Plaats:
  IISG, Amsterdam
  Op 26 januari 2017 vindt de studiemiddag ‘De boeken- en krantenwereld in de 17e eeuw’ plaats. De dag wordt georganiseerd door prof.dr. Nicoline van der Sijs (Meertens Instituut / Radboud Universiteit Nijmegen) voor de vrijwilligers die meewerken aan het overtikken van historische kranten uit de 17de eeuw, maar ook anderen kunnen deelnemen.

  Een achttal sprekers belichten verschillende zeventiende-eeuwse, al dan niet digitale bronnen:
  Lees meer...
 • vrijdag
  6
  april

  Sociolinguistics Circle 2018

  Datum
  6 april 2018
  Plaats:
  Maastricht

  The Sociolinguistics Circle is an annual one-day conference that aims at bringing together students and researchers of language variation, sociolinguistics and social dynamics of language with a connection to the Low Countries.

  The next, fifth edition will be hosted by the chair Languageculture in Limburg of Maastricht University, Faculty of Arts and Social Sciences, and will take place on April 6, 2018.

  Lees meer...