• zaterdag
  12
  oktober

  Lezing door Theo Meder over koning Redbad

  Datum
  12 oktober 2019
  Tijd:
  9.30 - 18.00 uur
  Plaats:
  Leeuwarden

  Theo Meder geeft een lezing getiteld 'Redbad: over het vuren van de pijl en het kruis als icoon. Een historische verbeelding van een hedendaagse boodschap' tijdens het Sieperda Symposium.

 • 25-26
  oktober 2019

  DRONGO talenfestival 2019

  Datum
  25 oktober t/m 26 oktober 2019
  Plaats:
  Radboud Universiteit Nijmegen
  Het Meertens Instituut staat op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober op het DRONGO talenfestival in Nijmegen met twee labs. In deze labs laten we bezoekers kennismaken met en deelnemen aan een aantal van onze taalonderzoeken. Lees meer...
 • zaterdag
  26
  oktober

  Lezing over wederopbouwboerderijen door Sophie Elpers

  Datum
  26 oktober 2019
  Tijd:
  19.30 uur
  Plaats:
  Bennekom

  Sophie Elpers geeft voor de Historische Vereniging Oud Bennekom een lezing over de strijd van de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Zij belicht de verschillende standpunten en geeft een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw.

 • 11-12
  november

  Publiekssymposium De Boerderij

  Datum
  11 november t/m 12 november 2019
  Plaats:
  Meertens Instituut

  Op maandag en dinsdag 11 en 12 november organiseert Leonie Cornips een feestelijk publieksymposium voor iedereen die het Meertens Instituut een warm hart toedraagt. Onderzoekers van het Meertens Instituut – de taalkundigen, etnologen, antropologen, orale-cultuuronderzoekers en dialectologen – buigen zich tijdens deze middagen over het thema 'de boerderij in het verleden, heden en in de toekomst'.

  Lees meer...
 • donderdag
  21
  november

  Lezingenmiddag: D.J. van der Ven - pionier, folklorist en verzamelaar. Zijn betekenis toen en nu

  Datum
  21 november 2019
  Tijd:
  13.00 - 17.00 uur
  Plaats:

  Meertens Instituut, Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam

  Op donderdag 21 november organiseert het Meertens Instituut een lezingenmiddag over de volkskundige publicist Dirk Jan van der Ven (1891-1973). Door zijn meer dan vijftig boeken, zijn vele artikelen, zijn films en zijn optredens in het land wist hij de volkskunde onder een breed publiek populair te maken.

  Lees meer...
 • zaterdag
  23
  november

  Dialecten in negentiende-eeuws Amsterdam

  Datum
  23 november 2019
  Tijd:
  11.00 - 12.00 uur
  Plaats:

  Salon de IJzerstaven, Bickersgracht 10, Amsterdam

  In het project Amsterdam Time Machine werd op basis van zoveel mogelijk Amsterdamse bronnen bekeken of het mogelijk is 19 verschillende dialecten te onderscheiden in het Amsterdam van de negentiende eeuw, zoals in 1874 werd beweerd door Johan Winkler. De uitkomsten van die inventarisatie komen tijdens deze lezing aan bod.

  Lees meer...
 • zondag
  24
  november

  Lezing over wederopbouwboerderijen

  Datum
  24 november 2019
  Tijd:
  15.00 uur
  Plaats:
  Fries Landbouwmuseum, Leeuwarden

  Sophie Elpers geeft in het Fries Landbouwmuseum een lezing over de strijd van de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Zij belicht de verschillende standpunten en geeft een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw.

 • woensdag
  27
  november

  Thuistaal en onderwijs: een gouden combinatie?

  Datum
  27 november 2019
  Tijd:
  16.00 - 20.00 uur
  Plaats:
  Fontys Hogescholen Sittard

  Op woensdag 27 november organiseert Fontys Sittard samen met het Meertens instituut, Maastricht University en diverse samenwerkingspartners, voor de vijfde keer op rij een interactieve bijeenkomst rondom meertaligheid. Tijdens deze bijeenkomst staat wederom de uitwisseling en verbinding tussen wetenschap en praktijk centraal. Als focus is dit jaar gekozen voor het thema: ‘Thuistaal en onderwijs: een gouden combinatie?’ Meer informatie