Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut juni 2014

Verzonden: 2014-06-06 14:37:30
Jaargang 4, juni 2014

Uitgelicht Koloniaal verleden diep verankerd in het alledaagse leven

Het slavernijverleden maakt nog steeds deel uit van het dagelijks leven van veel Nederlanders. Naast de herdenkingen en monumenten is het slavernijverleden vooral op een impliciete manier aanwezig, zoals in de Afro-Surinaamse muziek. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek van Markus Balkenhol, waarop hij vorige maand cum laude promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Meer informatie.

Nieuw in de collectie Uncharted

Big data is veel meer dan een spelletje. Het is een machtig commericeel instrument (denk aan Amazon, Facebook) en wordt door allerlei partijen ingezet om trends te onderzoeken of te voorspellen. Erez Aiden en Jean-Baptiste Michel laten in hun boek Uncharted zien dat de zoekmachine – en big data in het algemeen – ook een buitengewoon nuttig middel kan zijn in de wetenschap. Meer informatie.

 

Dam Jaarsma wandelroute

Ter gelegenheid van het 100ste jubileumjaar van Adam Aukes Jaarsma (1914-1991), de grootste verhalenverzamelaar die Nederland ooit kende, heeft het Meertens Instituut een wandelroute uitgezet in het Friese Oostermeer. Deze is gratis te downloaden van onze website. Meer informatie.

 

Presentatie Dutch Songs On Line: 50.000 liederen online

Op 19 juni a.s. komen 50.000 Nederlandse liedteksten online. Het zijn volksliederen, geuzenliederen, psalmen en kerstliederen, marktzangen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900. Aan de digitalisering is vijf jaar gewerkt tijdens het project Dutch Songs On Line. Hierin werkten de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut van de KNAW en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) samen. Meer informatie.

Lezingen van gastonderzoeker Europese etnologie dr. Valdimar Hafstein

Dr. Valdimar Hafstein (University of Iceland) is KNAW-fellow en hij verblijft deze zomer als gastonderzoeker aan het Meertens Instituut. Hij geeft op vrijdag 13 juni in Spui25 een lezing over IJslands populaire worstelsport glima als nationale cultuur en immaterieel erfgoed. In samenwerking met de Nationale UNESCO Commissie en de Reinwardt Academie organiseert hij de Erfgoedarena van 25 juni 2014 over tradities in het Koninkrijk der Nederlanden en elders in de wereld.

Opnamen Middelnederlandse liederen digitaal ontsloten

Door een bijdrage van NWO zijn straks alle 900 opnamen van Middelnederlandse en vroegmoderne liederen die Camerata Trajectina in veertig jaar tijd heeft opgenomen te beluisteren via de Liederenbank van het Meertens Instituut. Meer informatie.

 

KNAW Onderwijsprijs 2014

De winnaars van de KNAW Onderwijsprijs 2014 zijn bekend, net als de genomineerde werkstukken. 514 profielwerkstukken van 218 scholen zijn ingestuurd. De prijsuitreiking is op 10 juni. Onderzoeker Leonie Cornips zat in de jury.

 

Namen van adel

In het tweede nummer van Gen.magazine (van het Centraal Bureau voor Genealogie) wordt door zeven auteurs tweehonderd jaar adel in het Koninkrijk der Nederlanden uit verschillende hoeken belicht. Leendert Brouwer, naamkundige aan het Meertens Instituut, schreef het artikel 'Namen van adel'.

Agenda

20 juni 2014
De Gouden Eeuw van Jan Jansz Starter door Camerata Trajectina o.l.v. Louis Peter Grijp

Plaats: Waalse Kerk, Leeuwarden

24 juni t/m 5 oktober 2014
Tentoonstelling Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur

Plaats: Bijzondere Collecties, UvA

18 juli 2014
Gastcollege Frans Hinskens: ‘Niet-standaard verbuiging in het moderne standaard Nederlands‘

Plaats: Vrije Universiteit Amsterdam

Meertens in de Media

7 mei 2014: Op zoek naar het Nederlandse zelf. Volgens Peter Jan Margry, hoogleraar Europese etnologie aan de UvA en onderzoeker aan het Meertens Instituut, verkeert Nederland al ruim een decennium in de verwarring over waar Nederland voor staat en wie Nederlanders zijn. Wat heeft deze zelfreflectie ons gebracht? Bron: De Kennis van Nu.

2 juni 2014: Van stoer strijdlied tot 'suf' volkslied. De melodie kennen we allemaal wel, maar we hebben vaak geen idee wat de woorden betekenen. Dat het Wilhelmus ons volkslied is, is algemeen bekend, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Hoogleraar liedcultuur Louis Grijp legt de oorsprong van het Wilhelmus uit. Bron: Spitsnieuws. Ook in Editie.nl aandacht voor het volkslied.

4 juni 2014: Spreken Vlamingen 'deftiger' Nederlands dan Nederlanders? Een gesprek met Marc van Oostendorp. Bron: Radio 1.

Vraag van de Maand

In Buren (Gld.) was het gebruikelijk om met Pinksteren Pinksterpoppen op huizen te plaatsen. Vroeger werden de poppen vooral geplaatst bij mensen die vreemd gingen. Lange tijd werd gewerkt aan prachtige, goed lijkende poppen. Later waren vooral huizen van mooie ongehuwde dochters doelwit. De kwaliteit van de poppen nam in de loop der jaren aanzienlijk af. Weet het Meertens Instituut meer over de geschiedenis van dit gebruik?

Marianne van Zuijlen geeft antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.