Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut mei 2014

Verzonden: 2014-05-02 14:48:42
Jaargang 4, mei 2014

Uitgelicht Dam Jaarsma: Nederlands grootste verhalenverzamelaar

2014 is het 100ste jubileumjaar van Adam Aukes Jaarsma (1914-1991), de grootste verhalenverzamelaar die Nederland ooit gekend heeft. Van 1965 tot 1980 verzamelde hij voor het Meertens Instituut 16.867 volksverhalen in Friesland. Lezers van Het Bureau kennen hem als J. J. Damsma. Al zijn verhalen zijn inmiddels toegankelijk via de Volksverhalenbank. Lees verder.

 

Oranje onder. Populair orangisme van Willem van Oranje tot nu

Er zijn veel boeken over de Oranjes, maar er is veel minder geschreven over de aanhankelijkheid aan Oranje, het orangisme. In Oranje onder wordt voor het eerst de geschiedenis van dit orangisme verteld, vanaf het begin tot nu. Peter Jan Margry van het Meertens Instituut schreef de bijdrage: 'Het 'Oranjegevoel' van Koninginnedag: een ritualistische verzoening met de anachronie van de monarchie'. Meer informatie.
 

Lezingenmiddagen in mei

Op maandag 12 mei en donderdag 15 mei organiseert het Meertens Instituut lezingenmiddagen voor studenten die geïnteresseerd zijn in het onderzoek van het Meertens Instituut. Zie de webagenda voor meer informatie.

 

Vacatures op het Meertens Instituut

Op het Meertens Instituut zijn momenteel meerdere vacatures beschikbaar. Zo is er een vacature voor een promovendus binnen het project Maps and Grammar en zoeken wij studenten voor onderzoek naar Kindertaalverwerving in Limburg vanaf 1 september 2014. Binnen het project TWIDENTITY (Twitter and Identity) wordt gezocht naar drie masterstudenten. Zie de sectie 'stageplaatsen' op de website voor meer stagemogelijkheden op het instituut.

Jaarverslag 2013 online

Het jaarverslag 2013 staat online. Een beknopte samenvatting van de activiteiten in 2013 is te vinden in een aantrekkelijk vormgegeven folder (pdf).

 

 

Bronnenlijst Limburgse letteren tot het jaar 1900 beschikbaar op DBNL

Een canon van de Limburgse literatuur van 900 tot heden. Dat is waar een werkgroep onder auspiciën van onderzoeker Leonie Cornips en het project Taalcultuur zich momenteel over buigt. De Bronnenlijst Limburgse letteren tot het jaar 1900 bevat literaire werken die geassocieerd worden met Limburg. Deze lijst vormt de aanzet tot een Limburgse canon van 900 tot 1900 en is nu beschikbaar via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Lees verder.

Agenda

7 mei 2014
Lezing door Irene Stengs: 'Holland sings Dutch’. The performance of Dutchness in a popular sing-along culture

Plaats: Universiteitsbibliotheek, Universiteit van Amsterdam

9 mei 2014
Boekpresentatie 'Die Musealisierung der Gegenwart'

Plaats: Haus der Geschichte, Bonn

17 mei 2014
Presentatie cd Het Maassluise Hoekertje van Camerata Trajectina

Plaats: Grote Kerk, Maassluis

17 mei 2014
BKL (Belgische Kring voor Linguïstiek) Taaldag 2014 met een bijdrage van o.a. Ton van der Wouden

Plaats: Universiteit Gent

6 juni 2014
CATCH Event 'Digital Cross-over in humanities’

Plaats: Rijksmuseum Amsterdam

6 juni 2014
Bessensap 2014, met een lezing van Hans Bennis: 'Digitale geesteswetenschappen zijn niet te stoppen'

Plaats: Media Plaza Utrecht

Meertens in de Media

9 april 2014: Digitale Taal
Is de taalkundige van de toekomst een ICT'er? De toekomst van het taal- en letterkundig onderzoek ligt namelijk niet in de bibliotheek, maar online. Teksten worden data en woorden enen en nullen. Te gast is Nicoline van der Sijs. Bron: De Kennis van Nu, Radio (NTR).

Vraag van de Maand

Wat voor beer is bedoeld in de uitdrukking De beer is los? Het antwoord wordt gegeven door Hans Broekhuis en Nicoline van der Sijs.
 
Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.
 
Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.