Oet Slien. In: Drents woordenboek medewerkerscontact: 17:4 (1989) 58-62

Oudejaarsavond kerkdienst, jongeren gingen daarna op pad; slepen werd toen niet gedaan, wel schieten met carbid; slepen is pas vanaf 1940 begonnen, gestimuleerd door politieagent afkomstig uit Ruinerwold waar het al gebeurde, als alternatief voor drinkgelagen. Nieuwjaarsdag de hele dag nieuwjaar winnen door de mannen.
p.60-61 Gang van zaken: 1e dag: kerkdienst, vaak als maaltijd dikke rijst met krenten, ook krentenstoet; 2e dag :paarden draven tegen elkaar, kaarten, blokgooien, dansen, kinderen gingen koeien steffenen, kerstviering in kerk: kinderkerstfeest met kerstverhaal, koekjes, sinaasappel of krentestoet, chocolademelk, kerstboom. In huis geen kerstboom. Voor 1940 had een enkeling een kerstboom, maar niet bij de boeren.
p.58, 60 markten in Sleen en Coevorden ontmoetingsplaatsen voor jongelui.

jaarwisseling(Nederland, Drente, Sleen) (p.61-62)