Home Databanken VTB

Mohrmann, R.E. Objekte der Alltagskultur. Konkurrirende Materialien und soziale Hierarchien in der Stadt Braunschweig in der frühen Neuzeit. in: Inventaires après-décès et ventes de meubles.181-196. Louvain-la-Neuve : Academia, edition et diffusion, 1988. p.

Onderzoek met 337 inventarissen. Hier alleen aandacht voor tafel, drink en eetgerei. Vraag of bepaalde objecten ook bij een bepaalde sociale groep horen en of het hier gaat om een bewuste afgrenzing (kwestie van keuze dus en niet van geld). these uit de archeologie is dat iedereen (van laag tot hoog) in de late ME dezelfde basisvoorwerpen in huis had. Haar conclusie stemt grotendeels overeen met die van de arch. De bestudeerde voorwerpen kwamen in alle sociale groepen voor, maar rijkeren hadden er wel veel meer van. In materiaal wel duidelijk verschillen, rijkeren veel glas(bekers) tin en zilver. Onderscheid volgens M. in die tijd veel meer in kleding en sieraden. Opvallend was dat er eind 16e eeuw een verandering in de eetgewoonten optreed; individuele borden; maar dat dit ook bij de hogere standen gebeurt door meer houten borden te kopen. Ook hier houden de rijken dus vast aan het eenvoudigste materiaal. verdere ontwikkelling van het 'netjes' eten duurt nog wel even. Tot eind 17e eeuw heeft bijna niemand messen en vorken. Deze vinden pas in 18e eeuw langzaam ingang.

Inventaires

bestek(Duitsland, Braunschweig)