Home Databanken VTB

Bax, Mart. Return to mission status? Religious reality and priestly perception in catholic Dutch Brabant. In: Ethnologia Europaea: 18:1 (1988) 73-79

Volgens Bax wordt de steeds verdergaande uittocht uit Brabantse parochiekerken door zowel sociale wetenschappers als religieuze leiders verkeerd geïnterpreteerd. Men ziet het als een ontkerstening van Brabant terwijl er in werkelijkheid een verschuiving heeft plaats gevonden in kerkbezoek van de parochiekerken naar kloosterkerken en kapellen.In die kloosterkerken vinden de gelovigen wél de aandacht voor devoties die elders weggesaneerd zijn. De cijfers die Bax hierbij presenteert laten die verschuiving duidelijk zien. Tegelijk echter blijkt uit deze cijfers ook een afname van het totale kerkbezoek. Hierop, en op de invloed die de grote veranderingen van de afgelopen vijf jaar in de officiële kerkelijke politiek in Brabant hebben voltrokken gaat dit artikel echter niet in.

cultuurverandering(Nederland, Noord-Brabant)
bedevaart