Home Databanken VTB

Trienekens, Gerard. Theoretische en methodologische aspecten van de lokale en regionale geschiedenis. in: Balans1987, 167-187. Groningen : , 1987. p.

Kort overzicht van de groei van de belangstelling voor regionale en lokale geschiedenis. Komt hierbij tot een aardige verklaring: voor amateurs geldt dat er in deze tijd van massificatie em vervreemding behoefte is aan eigen identiteit. ook puur kwestie van meer vrije tijd. Bij beroepshistorici is het echter het groeiend bewustzijn dat oplossingen voor algemeen historische vraagstukken juist op lokaal/regionaal niveau gezocht moet worden. Komt ook door interesse voor de leefwereld en het denken van de mensen in het verleden: geschiedenis van het dagelijks leven, historiserende antropologie en de mentaliteitsgeschiedenis.

trefwoorden
materiƫle cultuur(Nederland)