Home Databanken VTB

Menardi, Herlinde. Geschichte und Entwicklung der Tracht in Tirol. in: Kleidung - Mode - Tracht. Referate der Österreichischen Volkskundetagung 1986 in Lienz (Osttirol). 245-262. Wien : , 1987. p.
ISBN 3-900358-04-4

Overzicht van 500 jaar kledinggeschiedenis. Gebruikt afbeeldingen, inventarissen en 'steckbriefe' voor haar schets van het verleden. Boerenkleding die uitsteeg boven het 'gewone' (d.w.z. dagelijkse sobere kleding) pas vanaf de 18e eeuw wanneer het economisch goed gaat met Tirol. M. kijkt ook duidelijk bij haar analyse van de hedendaagse situatie naar meer dan veel van haar voorgangers. Stelt vragen als: wie dragen er nu nog dracht in Tirol, wie stelt de financien beschikbaar om naaikursussen te geven. Kijkt ook nog naar de speciale situatie in ZuidTirol (Italiaans) waar dracht een veel sterkere lading heeft dan in Oostenrijks Tirol. Het is daar het uniform van de Duitssprekenden.

trefwoorden
kleding(Oostenrijk, Tirol)