Home Databanken VTB

Groen, F.C. Het huis van Luiten. In: Kwartaalbericht Historische werkgroep Oud-Wateringen Kwintsheul: nr. 33 (2007) 17-20

Willem van den Berg, 1844-1923, timmerman/aannemer.
Hij was een dominant persoon, wiens mond eigenlijk te groot was, wat hem door zijn dorpsgenoten niet altijd in dank werd afgenomen.
Hij had een heel bijzondere bijnaam namelijk Lamhandje. Zijn ene arm kon hij door een verlamming niet gebruiken, vandaar zijn bijnaam.
Rondom deze handicap werd het volgende verhaal verteld.
Op een goede dag - eigenlijk voor Willem een kwade dag - bracht de bisschop een bezoek aan Wateringen. In die dagen een hele gebeurtenis dat met het nodige ceremonieel plaatsvond. De huizen met vlaggen versierd en de mensen juichend aan de kant. Ook Willem stond tussen de menigte. Hij juichte echter niet, maar balde zijn vuist en uitte enkele verwensingen. Van toen af was zijn hand verlamd, zo zegt het verrhaal. Sommige katholieke dorpsgenoten vonden deze naam nog teveel eer voor deze Willem. Zij spraken over Lamklauwtje.
Waarom een bijnaam? Deze diende om hem te onderscheiden van zijn neef Willem van den Berg, die bovendien nog hetzelfde vak uitoefende.

signatuur

trefwoorden