Home Databanken VTB

Kop, J.D.H. van de. Wadenoijen en de legende van een groot gouden zwaard. In: Drie steden: 28:1 (2007) 3-7

In Wadenoijen ging rond 1950 het verhaal dat eeuwen geleden in de kerk een hoge officier was begraven in wiens kist door familieleden een gouden zwaard was gelegd als eerbewijs voor zijn heldhaftige daden. Aanwijzingen dat het verhaal waar is, bestaan niet. M.n. in de tijd van de restauratie van de kerk, 1955-1956, leefde het verhaal. Vooral ds. Visée vertelde het verhaal, dat hij waarschijnlijk heeft opgevangen bij een oudere inwoner.
Daarnaast werd gezegd dat de uitstekende pennen in de kapgebinten bedoeld waren om de boze geesten te verdrijven. De geesten waren bang dat ze aan de pennen bleven hangen.

signatuur

trefwoorden