Home Databanken VTB

Weijdema, D. Uit de geschiedenis van een turfgraversdorp. Grepen uit de geschiedenis van Zuidveen, een voormalig turfgraversdorp in de kop van Overijssel. Kampen : IJsselakademie, 1986. 165 p.
ISBN 90 6697 023 5

p.154-155 Dorpsfiguur Johannes Luchtmeyer (voordrachtskunstenaar, musicus, broodjager) gebruikte verhaal van de Emmausganger om de 'heren' te tonen dat zij overvroegen.
p.154 Zowel in de stad als in de omliggende buurtschappen wist men van het witte konijn, dat zich tegen het middernachtelijk uur aan de rand van de Kamp tegenover de boerderij van Martens vertoonde. Men geloofde dat het konijn met kleine plagerijen hen het leven zuur maakte.
p.154 In deze streken geloofde men eveneens aan de nachtmerrie. Deze geest huisde ook op de Kamp. Zij kon ongezien mee naar huis rijden en wee je gebeente als de deur van de stal na thuiskomst niet grondig met vloeibare mest was ingesmeerd, vergat men dit, dan kon het gebeuren dat het paard de volgende ochtend nat van het zweet en met de manen in de war in de stal werd aangetroffen.
p.155-157 Twee broers gingen op zondagavond riet snijden en maakten dreigende opmerkingen. Verschijning van geest, tevens hevig schudden van punter. Volgens vader was kerfstok vol geweest. Daarna gingen ze nooit meer op zondag rietsnijden.

signatuur
Zuidveen