Home Databanken VTB

Sluimer-de Groot, C. Wist u ?. In: De stamboom: 2:2 (2000) 4-5

Toverdokter stelt dat meisje dat onverklaarbaar ziek blijft behekst was. Gezien de verdorde bomen op het land van de moeder moest de kwade geest dichtbij wonen. De eerste vrouw die naar het welzijn van het meisje zou vragen was de heks. Lelie maakte een toverdrank die door de heks gedronken moest worden waarna zij het kind zou zegenen waardoor het zou herstellen. Buurvrouw spreekt moeder als eerste aan. Voor de zekerheid werd de proef met de sleutel op de bijbel gedaan: sleutel draait naar huis buurvrouw. Buurvrouw wordt naar huis zieke gelokt, haar wordt verteld dat zij de oorzaak van de betovering is en door het drinken van (wijn) en zegenen van het kind de betovering kan opheffen. Buurvrouw weigert zegening. Kinderen bevrijden haar, aangifte van vrijheidsberoving.
Verhaal verscheen in landelijke pers.

signatuur