nieuwe enquêtes

Na de eerste twee enquêtes over taalgebruik en culturele gewoontes in het buitenland, hebben we nu twee vragenlijsten opgesteld over kennis van Nederlandse uitdrukkingen en woordenschat. De uitdrukkingentest duurt ongeveer 20 minuten en is hier te vinden: https://radboudletteren.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eyYQIpZY8Bpko05. Er wordt gevraagd naar de bekendheid en betekenis van een uitdrukking (en de juiste antwoorden worden daarna gegeven).

De woordenschattest duurt ongeveer 10 minuten en is hier te vinden: https://www.meertens.knaw.nl/surveys/index.php/469272/lang-nl.

Natuurlijk is het niet verplicht om beide testen in één keer te doen, op verschillende momenten aan de vragenlijsten deelnemen is ook mogelijk. Na afloop van de uitdrukkingentest bestaat bovendien de mogelijkheid om een kort testje (maximaal 5 minuten) te doen waarin u bestaande Nederlandse woorden van niet-bestaande Nederlandse woorden moet onderscheiden. Aan het eind volgt het percentage juiste antwoorden, dus maak de test even helemaal af.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

blog

Hier een link naar een interessante blog:

https://projectmigrant.blogspot.com/2018/10/i-didnt-want-to-be-known-as-dutch.html

Nicoline

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

tweede enquête

Dag allen,
Er is een tweede enquête beschikbaar, willen jullie hem massaal invullen? Hij gaat ditmaal over de Nederlandse cultuur in den vreemde en over behoeftes aan ondersteuning. De Nederlandstalige enquête is hier te vinden: https://www.meertens.knaw.nl/surve…/index.php/697842/lang-nl
De Engelstalige enquête staat hier: https://www.meertens.knaw.nl/surve…/index.php/566636/lang-en

Bedankt voor de medewerking, en verder verspreiden is fijn!
Nicoline

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

enquête ook in het Engels

De enquête is nu ook beschikbaar in het Engels, voor wie dat prefereert:

https://www.meertens.knaw.nl/surveys/index.php/785641/lang-en

Nicoline

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

eerste enquête

Inmiddels staat de eerste enquête klaar op: https://www.meertens.knaw.nl/surve…/index.php/179127/lang-nl

Wij stellen het zeer op prijs als jullie de enquête invullen. Delen mag!
Wij zijn tevens op zoek naar medewerkers die bereid zijn om de rol van ‘burgerwetenschapper’ of ‘citizen scientist’ op zich te nemen en namens ons in het buitenland een netwerk van emigranten aan te leggen waarbinnen de enquête kan worden verspreid, bijvoorbeeld onder ouderen die niet gemakkelijk toegang hebben tot internet, of onder jongeren die slechts weinig of helemaal geen Nederlands spreken. Stuur voor vragen of opmerkingen een berichtje aan post@nicolinevdsijs.nl.

Met vriendelijke groeten,

Nicoline van der Sijs, projectleider Vertrokken Nederlands

Geplaatst in Uncategorized | Één reactie

media

Er wordt achter de scherm druk gewerkt, en er sijpelt al van alles door over het project via de media, zie:

http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/nieuwsbrief/uitgelicht/145657-grootschalig-onderzoek-naar-de-taal-van-nederlandse-emigranten

en:

Zicht op de Nederlander in den vreemde

Vertrokken Nederlands

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Over Vertrokken Nederlands

De website Vertrokken Nederlands – Emigrant Dutch heeft als doel contacten te leggen tussen geëmigreerde Nederlanders, Vlamingen, Friezen enerzijds en onderzoekers anderzijds om gezamenlijk in kaart te brengen hoe de Nederlandse taal (en alle dialecten/variëteiten) en cultuur in den vreemde bewaard blijven of veranderen. Het idee hiervoor is besproken en uitgewerkt tijdens een workshop op het Leidse Lorentz Center in april 2018, zie tabblad Lorentz workshop.

We nodigen iedereen van harte uit observaties te sturen over geëmigreerd Nederlands. Die observaties plaatsen we dan als bericht op de website, zodat anderen erop kunnen reageren of aanvullingen kunnen opsturen. Wilt u iets bijdragen? Mail dan naar: Nicoline van der Sijs, post[at]nicolinevdsijs.nl

Als u wilt meewerken, meedenken of geïnteresseerd bent in het toekomstige onderzoek, voegen we u graag toe aan de lijst deelnemers. Stuur ook daarvoor een berichtje naar het genoemde e-mailadres.

Coördinatie
Nicoline van der Sijs (Meertens Instituut Amsterdam / Radboud Universiteit Nijmegen)

Coördinerend team
Roberta D’Alessandro (Universiteit Utrecht)
Hans Bennis (Nederlandse Taalunie)
Frans Hinskens  (Meertens Instituut Amsterdam)
Marc van Oostendorp (Meertens Instituut Amsterdam)
Steven Krauwer (CLARIN)
Ton van der Wouden (Meertens Instituut Amsterdam)

Technische ondersteuning
Jan Pieter Kunst (Meertens Instituut)

Geëmigreerd Nederlands wordt technisch ondersteund door het Meertens Instituut (KNAW).

Geplaatst in Uncategorized | Één reactie