Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut juni 2013

Verzonden: 2013-06-07 12:36:33
Jaargang 3, juni 2013

Uitgelicht Luistertaal in Limburg

Op 28 mei presenteerden studenten van de Universiteit Utrecht een documentaire over luistertaal: een situatie waarin gesprekspartners in hun eigen moedertaal blijven spreken, waarbij alleen een passieve beheersing van de vreemde taal nodig is. Leonie Cornips, werkzaam aan het Meertens Instituut en de Universiteit Maastricht, hield een lezing over luistertaal in Limburg. Uit onderzoek blijkt dat dialect uitstekend als luistertaal kan fungeren, met name in een grensgebied als Limburg. Lees verder.  

Nieuw in de collectie Vogelverschrikkers

Vogelverschrikkers zijn ervoor bedoeld om vraatzuchtige vogels te verjagen van akkers en velden. Maar toen de beeldend kunstenares Alma Brevé in 1984 een aantal vogelverschrikkers fotografeerde, merkte ze dat deze functionele objecten een onbedoelde schoonheid bezitten. Zo ontstond een fascinatie voor de vogelverschrikker, die leidde tot een uitgebreide verzameling. Deze heeft zij geschonken aan het Meertens Instituut. Lees verder.

Aanbieding eerste Levensboek

Sinds enige jaren helpt vereniging Humanitas oudere mensen bij het optekenen van hun levensverhaal. Na een aantal interviews wordt van dit persoonlijke verhaal een boek gemaakt, dat vooral bestemd is voor het nageslacht. Het levensboek gaat over bijzondere gebeurtenissen, maar vooral ook over het dagelijks leven van vroeger. Op 30 mei 2013 droeg Humanitas het eerste exemplaar van een dergelijk Levensboek ter archivering over aan het Meertens Instituut. Lees verder.

 Prof. Gregory Guy te gast aan het Meertens Instituut

Deze zomer is Prof. Gregory Guy (Department of Linguistics, New York University) als KNAW Visiting Professor te gast aan het Meertens Instituut. Greg Guy is één van de meest vooraanstaande, meest interdisciplinair geörienteerde en meest productieve sociolinguïsten ter wereld. Lees verder.

 

Theo Meder verkozen tot Europees lid ISCLR

Theo Meder is verkozen tot Member at Large, European, van de International Society for Contemporary Legend Research. Concreet betekent dit dat hij deel uitmaakt van de internationale council als een vertegenwoordiger van het Europese continent. De ISCLR doet onderzoek naar zogeheten contemporary legends, bij ons in de volksmond vooral bekend als broodjeaapverhalen. Lees verder.

Jo Daan en het Amerikaans-Nederlands

Jo Daan (1910-2006) was van 1939 tot haar pensioen in 1975 werkzaam als medewerker en hoofd van de afdeling Dialectologie van het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, het tegenwoordige Meertens Instituut. Nicoline van der Sijs schetst in Nieuw Letterkundig Magazijn  (pdf) van mei 2013 een beeld van Jo Daan als wetenschapster, toegespitst op haar onderzoek naar het Amerikaans-Nederlands.

SIEF nieuws

SIEF (Societé Internationale d´Ethnologie et de Folklore) waarvan het secretariaat bij het Meertens Instituut zit, heeft een nieuwe nieuwsbrief (pdf) uitgegeven. Het jaarlijkse congres, met bijdragen van onderzoekers van het Meertens Instituut, vindt dit jaar in Tartu, Estland plaats. Tevens is de website vernieuwd.

Agenda

15 juni 2013
Publiekssymposium 'Wie is de baas over de taal?'

Plaats: Klein Auditorium, Academiegebouw, Leiden

25 juni 2013
Stamboomcafé bij het CBG

Plaats: CBG, Den Haag

27 juni 2013
Meertens symposium tijdens 20e International Conference of Europeanists

Plaats: Amsterdam

28 juni 2013
Workshop The Specificity of Language. A Workshop in Honour of Riny Huybregts

Plaats: Drift 25, Room 102, Utrecht

5 juli 2013
Lezing Irene Stengs bij de tentoonstelling 'Communitas' van Aernout Mik

Plaats: Stedelijk Museum Amsterdam

4 oktober 2013
Neem een kijkje in de schatkamers van het Meertens Instituut!

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam.

Meertens in de Media

7 mei 2013: De stille tocht is ons cultureel erfgoed. Een gesprek met onderzoeker Peter Jan Margry. Bron: Dagblad de Limburger (pdf).

3 juni 2013: Hoogleraren Nederlands van alle universiteiten hebben zich in een brief aan de Tweede Kamer beklaagd over het examen Nederlands. Bron: NOS.nl.

Vraag van de Maand

TweetGenie en oudere Twitteraars: Hoe zit dat?

TweetGenie is een eerste versie van een computerprogramma dat de leeftijd en het geslacht raadt van Nederlandse Twitteraars. Dit is gebaseerd op alleen het taalgebruik van de Twitteraar. Oudere Twitteraars worden echter vaak (veel) te jong geschat. Lees hier hoe dat komt.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.