Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut mei 2013

Verzonden: 2013-05-03 10:34:24
Jaargang 3, mei 2013

Uitgelicht Het Nederlandse koningshuis gaat met zijn tijd mee

Met eieren of tomaten afbeeldingen van de leden van het koninklijk huis bekogelen. Op Koninginnedag – straks Koningsdag – kan het allemaal. En juist dat maakt dat de Nederlandse monarchie staat als een huis, aldus Peter Jan Margry: "Koningin Beatrix was de eerste koningin die op Koninginnedag van haar voetstuk stapte. Ze ging naar de mensen toe en werd als het ware één met haar volk." Lees verder.

Nieuw in de collectie Leuke, misselijke en schuine moppen

De bibliotheek van het Meertens Instituut is doorgaans een vrij serieuze afdeling, maar in de afgelopen weken was er regelmatig een bulderend gelach vanuit de werkkamers te horen. De ene mop na de andere kon worden gedebiteerd dankzij een schenking van 60 moppenboeken van moppenprofessor Giselinde Kuipersruim. Lees verder.

Hemelvaartsdag, eropuit!

Donderdag 9 mei is het weer Hemelvaartsdag. Een dag waarop veel Nederlanders eropuit gaan. Vroeger werden op deze dag processies gehouden in het katholieke zuiden. Maar ook elders in Nederland trok men eropuit voor het ‘dauwtrappen’. Marianne van Zuijlen schreef er een artikel over voor de nieuwsbrief. Lees verder.

Gewoon fantastisch. De taal van Willem-Alexander

De troonswisseling zal leiden tot een kleine taalverandering. Het bijzondere koninginnen-Nederlands, met die aparte uitspraak van de z en de s, zal plaatsmaken voor een gewonere taal, met zelfs een scheutje plat Haags erin. Bovenal is de taal van Willem-Alexander de taal van zijn generatiegenoten. In de nieuwe, ‘koninklijke’ Onze Taal bespreekt Marc van Oostendorp het taalgebruik van de nieuwe koning. Lees hier het artikel.

Eerste cd Vrede van Utrecht voor Willem Frijhoff

Op 24 april, tijdens het congres Performances of Peace, gehouden in hetzelfde stadhuis waar in 1713 de Vrede van Utrecht werd getekend, ontving keynotespreker prof. dr Willem Frijhoff het eerste exemplaar van de cd Vrede van Utrecht. Muziek uit de Spaanse Successieoorlog uit handen van Louis Grijp. Samen met zijn ensemble Camerata Trajectina liet Grijp de congresgangers alvast een voorproefje van de muziek horen. Het hele programma is te beluisteren op 25 mei in 't Woudt (bij Delft) en op 1 september tijdens het Oude Muziek Festival Utrecht.

Agenda

11 mei 2013
Taaldag Belgische Kring voor Linguïstiek

Plaats: Faculteit Letteren, KU Leuven

17 mei 2013
De taalcanon in het onderwijs: studiemiddag voor docenten

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

6 en 7 juni 2013
3rd International Workshop on Folk Music Analysis (FMA2013)

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

28 juni 2013
Workshop The Specificity of Language. In Honour of Riny Huybregts

Plaats: Drift 25, Room 102, Utrecht

Meertens in de Media

11 april 2013: Talen veranderen. Nieuwe woorden verschijnen, oude verdwijnen. Systematisch onderzoek naar dat laatste is lastig, zegt taalkundige Nicoline van der Sijs. Bron: wetenschap24.nl.

21 april 2013: Louis Grijp was op Radio 1 in verband met historische parallellen van het afgeschoten Koningslied. Het fragment is terug te luisteren via deze link na 21 minuten. Bron: VPRO Labyrint.

25 april 2013: Douwe Zeldenrust en Marc van Oostendorp over het Westfries en de recent geschonken opnames van Radio Wieringermeer, vanaf 13:40. Bron: RTV N-H.

Vraag van de Maand

Hoe staat het met de populariteit van de voornamen van leden van ons koningshuis?

Gerrit Bloothooft geeft antwoord.

Volg ons via Twitter en/of Facebook

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.