Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut maart 2013

Verzonden: 2013-03-01 14:30:31
Jaargang 3, maart 2013

Uitgelicht Nederlanders zijn verknocht aan hun eigen regio

Begin dit jaar lanceerde het Meertens Instituut een nieuwe databank over migratie in Nederland in de 20e eeuw. Hoe kwam deze databank tot stand en wat kun je erin opzoeken? Op deze vragen geeft onderzoeker Gerrit Bloothooft antwoord. Bloothooft is als naamkundige werkzaam aan de Universiteit Utrecht en werkt samen met het Meertens Instituut. Lees verder.

Nieuw in de collectie ‘Effies mooi anzitte’

‘Goeieneivend mense, jolle luistere nei "Effies mooi anzitte"'. Zo opende Marijke Smit acht jaar lang haar radioprogramma op Radio Wieringermeer. Iedere maand kon men luisteren naar Westfriese verhalen en muziek. De opnames zijn recentelijk door Marijke Smit aan het Meertens Instituut geschonken. Lees verder.

27 maart: Meertens Ethnology Lecture over herinneringsbomen

Prof. dr. dr. Markus Walz zal in zijn lezing ‘The Green Cenotaph’. Donation of Trees as a New Manifestation of Commemoration aandacht besteden aan herinneringsbomen. Dit zijn bomen die als metaforen voor leven, liefde of dood gekozen worden om personen en/of gebeurtenissen te herdenken. Hij zal de omgang met herinneringsbomen analyseren, het fenomeen in de sociale en religieuze context plaatsen en uitleggen hoe de herinneringsbomen als indicator kunnen worden gezien van een zich veranderende herinneringscultuur. Meer informatie.

 ORS Lek en Linge op bezoek bij het Meertens Instituut

Leerlingen van ORS Lek en Linge waren op 13 februari te gast op het Meertens Instituut. Het thema van de dag was 'Er zit meer achter taal dan je denkt'. De leerlingen kregen college van onder meer Leonie Cornips en Mathilde Jansen en een workshop over het maken van een eigen taal (het Lama's) van Marc van Oostendorp. Zij maakten van dit alles een Taaltijdschrift, via deze link te downloaden (pdf). Marc van Oostendorp schreef een column over de workshop: Talen maken voor pubers.

Agenda

14 maart 2013
Symposium - Er waren eens twee sprookjesvertellers

Plaats: de Efteling, Kaatsheuvel

27 maart 2013
Meertens Ethnology Lecture over herinneringsbomen

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
Tijd: 16.00 uur - 17.30 uur

3-5 april 2013
Spring School in eHumanities

Plaats: Radboud Universiteit Nijmegen

Meertens in de Media

10 februari 2013: Vreemde rituelen.
Net zoals wij carnaval vieren, zo hebben ook nieuwe Nederlanders hun feesten en rituelen. Dat kan een doop zijn in een Ghanese pinksterkerk of het multiculturele evenement Kwakoe. Irene Stengs van het Meertens Instituut bestudeert dit soort feesten. Zij ontdekte dat veel vieringen uit andere culturen veel 'Hollandser' zijn dan wij denken. Bron: RKK.

12 februari 2013: Zoekmachine voor melodieën op bellenspeelklokken.
Het Museum Speelklok in Utrecht heeft in samenwerking met het Meertens Instituut een systeem ontwikkeld waarmee oude melodieën op bellenspeelklokken opgezocht kunnen worden. Bron: deGids.fm.

17 februari 2013: Een groeiend leger amateurs helpt de wetenschap.
Ze buigen zich over oude brieven, over fijnstof of over hemellichamen. Een groeiend leger van enthousiaste amateurs helpt de wetenschap. Bron: Volkskrant.nl.

Vraag van de Maand

Hoe honkvast zijn de Waddenbewoners?

Mathilde Jansen geeft antwoord.

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.