Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut november 2012

Verzonden: 2012-11-02 14:06:26
Jaargang 3, november 2012

Uitgelicht Zwarte Piet: geen Afrikaanse slaaf maar een Saraceen?
De argumenten van Henk van Benthem betwist

IIn het boekje Sint Nikolaas en zijn knecht (1850) van Jan Schenkman (1806-1863) is Sinterklaas voor het eerst afgebeeld met een ‘knechtje, dat zwart is van kleur’. Hoe kwam Schenkman daarbij? Over die vraag hebben velen zich het hoofd gebroken. In de glossy Sint van 2012 presenteert Henk van Benthem een nieuwe bron voor de herkomst van Zwarte Piet: de roman Ivanhoe (1819/1820) van Walter Scott. John Helsloot is niet overtuigd. Lees meer.

Nieuw in de collectie De verloren gewaande dialectvragenlijst 57c

Over hoe een verloren gewaande vragenlijst uit 1982 weer werd opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. Lees meer.

Sprookjessymposium Van Kikvors tot Droomprins groot succes

Het symposium Van Kikvors tot Droomprins: de Wording van het Sprookje, gehouden op vrijdag 26 oktober, was een groot succes. De opkomst bij het publiek was groot – in de zaal zaten studenten en academici van onder andere de universiteiten van Leiden en Tilburg, verhalenvertellers, bibliotheekmedewerkers, de archivaris en de directeur imagineering van de Efteling. Lees hier het verslag.

Aan plaatsen gehecht - Katholieke herinneringscultuur in Nederland

In deze bundel worden 48 katholieke herinneringsplaatsen voor het voetlicht gehaald. Hoe zijn zij ontstaan? Waar verwijzen ze naar? Welke betekenis werd en wordt eraan gehecht? Is die betekenis altijd hetzelfde gebleven? Met bijdragen van John Helsloot (over de kade bij de Sint Nicolaaskerk) en Peter Jan Margy (over de Stille Omgang en de Vrouwe van Alle Volkeren).

 

Vacatures voor 4 postdocs en 4 aio's bij NWO-project Knowledge and Culture

Het project is een samenwerking tussen het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), the Leiden University Centre for Arts in Society (LUCAS), het Meertens Instituut en de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over het project en de vacatures.

 

 Conferentie: Identities, Intertextuality, and Performance of Song Culture, 1500-1800


21 wetenschappers uit Europa en de Verenigde Staten spraken met elkaar over talrijke aspecten van de vroegmoderne zangcultuur tijdens een conferentie van 17-19 oktober 2012 in  Amsterdam. De buitengewoon geanimeerde conferentie diende ter voorbereiding van een bundel in de serie Intersections. Interdisciplinary Studies in Early Modern Culture (Brill). Lees meer.


 

Agenda

14 november 2012
Lezing 'Bestaat de Limburgse identiteit wel?' Onderdeel van de Studium Generale-reeks: Bestaat Limburgse identiteit?

Plaats: Student Services Center, Maastricht

3 - 4 december 2012
Digitaal Erfgoedconferentie

Plaats: Rotterdam

7 december 2012
TiNT-dag 2012 (Terminologie in het Nederlandse Taalgebied)

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

17 december 2012
Lezing Sören Schalowski, How German sentences begin. On an information-structural typology of non-canonical prefields in spoken German

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

Publicatie

Op 12 november verschijnt De taalcanon: Alles wat je altijd al wilde weten over taal (Redactie: Marianne Boogaard en Mathilde Jansen), met bijdragen van Hans Bennis, Leonie Cornips en Marc van Oostendorp.

Meertens in de Media

Nicoline van der Sijs is vaste columnist van de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier haar tweede column van 13 oktober over de mogelijkheden van statistische tekstanalyse.

Vraag van de Maand

Waarom zingen we met Sint Maarten over koeien met staarten?

Annemieke Arendsen geeft antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze nieuwsbrief via:

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.