Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut september 2012

Verzonden: 2012-09-07 11:46:37
Jaargang 2, september 2012

Uitgelicht Tv-serie en boek over dialecten en streektalen in Nederland

Afgelopen maandag zond de NTR de eerste aflevering uit van de tv-serie 'Dat is andere taal!'. Een serie over sprekers van dialecten en streektalen. Tegelijk met de start van de tv-serie verscheen het gelijknamige boek, geschreven door journalist Rien van den Berg en taalwetenschapper Marc van Oostendorp, werkzaam aan het Meertens Instituut. Lees meer en maak kans op een exemplaar van het boek!

 Nieuw in de collectie Digitale tijdschriften

De bibliotheek van het instituut bevat een aanzienlijke collectie tijdschriften. Enerzijds gaat het hier om wetenschappelijke periodieken, anderzijds verzamelt de bibliotheek tijdschriften die worden uitgegeven door plaatselijke heemkundige verenigingen. Sinds kort zijn er ook digitale tijdschriften via de catalogus te vinden. Op dit moment gaat het om ongeveer 500 titels. Lees meer

Meertens Instituut lanceert Taaldetector

In de musical My fair lady komt een taalgeleerde voor, professor Higgins, die van iedere willekeurige voorbijganger op basis van zijn accent kan vaststellen waar hij vandaan komt. Het Meertens Instituut presenteert vanaf maandag 3 september een elektronische professor Higgins: de Taaldetector.

Lezing Visueel katholicisme in hedendaags Amerika

Op 10 september 2012 geeft Prof. Leonard Norman Primiano een lezing over de vaak controversiële publieke expressies en symbolen van het rooms-katholicisme in de Amerikaanse samenleving en in het bijzonder over de wijzen waarop televisie bijdraagt aan de meningsvorming over deze religieuze traditie. 

 

NWO-subsidie voor vernieuwend project binnen de geesteswetenschappen

Muziek, taal, beeldende kunst en poëzie worden vaak gezien als culturele verworvenheden. Tot nu toe werden ze ook vooral als zodanig bestudeerd. Onderzoekers van de Universiteit Leiden, de UvA en het Meertens Instituut kiezen een andere invalshoek: in een nieuw project bestuderen ze deze cultuuruitingen als het resultaat van aangeboren menselijke vermogens

Roots of Afrikaans. Selected writings of Hans den Besten

Ton van der Wouden maakte een selectie van de artikelen over de grammatica en de geschiedenis van het Afrikaans van de in 2010 overleden prof. dr. J.B. (Hans) den Besten (Universiteit van Amsterdam en Stellenbosch).

Agenda

24 - 28 september 2012
Congres Grenzen in genealogie en heraldiek

Plaats: Maastricht

29 september 2012
Streektaalconferentie
(streek)Taal als erfgoed?!
Plaats: Elst

6 oktober 2012
Lezing De geschiedenis van de Nederlandse familienamen, toegespitst op de Veluwe.

Plaats: Stadhuis, Barneveld.

17-19 oktober 2012
Conferentie Identities, Intertextuality and Performance in Song Culture (c.1500-c.1800)

Plaats: Amsterdam

26 oktober 2012

Sprookjessymposium ‘Van kikvors tot droomprins: de wording van het sprookje’

Plaats: Meertens Instituut

Meertens in de Media

Omroep Gelderland heeft een geheel eigen versie gemaakt van 'Dat is andere taal!': In aflevering 1 een bijdrage van Marc van Oostendorp.

Vraag van de Maand

Waarom maken Nederlanders en Belgen grappen over elkaar?

Lees hier het antwoord.
 

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze nieuwsbrief via:

 

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.