Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut maart 2012

Verzonden: 2012-03-02 15:09:22
Jaargang 2, maart 2012

Uitgelicht Nederlanders: een nuchter volkje?

Eind vorig jaar richtten drie onderzoekers van de Vrije Universiteit en het Meertens Instituut een centrum op voor cross-disciplinair onderzoek naar emoties en zintuigen. Herman Roodenburg, onderzoeker aan het Meertens Instituut en hoogleraar aan de VU, legt uit hoe verschillende vakdisciplines elkaar kunnen bestuiven in onderzoek naar de menselijke emotie. Lees verder.

 

Nieuw in de collectie ‘Religie nu – spiritualiteit in Nederland’

In het lijvige boek ‘Religie nu’ geeft de mediakunstenaar Eddy Seesing een kleurig beeld van de verscheidenheid aan geloofsgemeenschappen die in Nederland bestaat. Hij heeft ruim 70 voorgangers van religieuze en spirituele gemeentes fotografisch vastgelegd, maar in een bijzondere vorm. Lees verder.

 

Quotidian Volume 3 online

Het derde nummer van Quotidian. Dutch Journal for the Study of Everyday Life staat online. Het discussiedossier van Quotidian staat in het teken van het begrip 'community' in de museum- en erfgoedwereld. Lees verder.

 

Populariseringsprijs naar Dialectatlas van het Nederlands

Tijdens de Grote Taaldag op 4 februari is de populariseringsprijs toegekend aan de Dialectatlas van het Nederlands. Deze populair-wetenschappelijke uitgave is geschreven door een team van auteurs, waaronder vier medewerkers van het Meertens Instituut, onder leiding van Nicoline van der Sijs. Lees verder.

 

Afsluiting project Alfalab

Eind 2011 werd het project Alfalab afgesloten met een symposium. De deelnemers aan het project (waaronder het Meertens Instituut) lieten met live demo’s en toelichtingen zien welke digitale applicaties er in de laatste twee jaar in het kader van het project zijn ontwikkeld. De eHumanities Group van de KNAW is een van de partners die de voortzetting van de doelstellingen van Alfalab waarborgt. Daarnaast komen er ook nog publicaties beschikbaar die door het Alfalab team zijn gemaakt. Lees verder.

Agenda

6 maart 2012
CLARIN-NL Kickoff meeting Call 3

Plaats: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

8 maart en 15 maart 2012
Hoorcolleges Taalverloedering

Plaats: zaal 011, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

15 maart 2012
Lezingenmiddag Variatielinguïstiek voor studenten

Plaats: Symposiumzaal, Meertens Instituut
 

Meertens in de Media

12 februari 2012 Nederland had het begin februari over één onderwerp: een Elfstedentocht. Wat gaat er schuil achter de populariteit van die ene schaatstocht? Met een bijdrage van Irene Stengs. Bron: Trouw

15 februari 2012 Het onderwijs zou beter moeten aansluiten op de ontwikkelingen die de Nederlandse taal doormaakt als gevolg van de nieuwe media. Zo zouden docenten bijvoorbeeld met hun leerlingen het populaire spel Wordfeud kunnen gaan spelen. Daarvoor pleit Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, in het blad Onze Taal. Bron: de Volkskrant

28 februari 2012 Wie was de Vliegende Hollander? Volksverhalenonderzoeker Theo Meder van het Meertens Instituut vertelt over een goddeloos figuur uit Terneuzen. Bron: Hoe?Zo!Radio

Vraag van de Maand

Waarom heten ongeloofwaardige verhalen ook wel indianenverhalen?

Lees hier het antwoord.
 

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze nieuwsbrief via:

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.