Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut februari 2012

Verzonden: 2012-02-03 12:16:15
Jaargang 2, februari 2012

Uitgelicht Leonie Cornips over meertalig opvoeden: "We onderschatten wat kinderen aankunnen"

In de tiende nieuwjaarsuitgave van het Meertens Instituut weerlegt Leonie Cornips een groot aantal vooroordelen over meertaligheid. Het hardnekkigste vooroordeel is misschien wel dat een meertalige opvoeding nadelig is voor de verwerving van het Nederlands. Toch is er vanuit taalkundig oogpunt geen enkele reden tot zorg, aldus Cornips: "Kinderen die van begin af aan met twee talen opgroeien, kunnen ze gewoon als twee moedertalen leren spreken." Lees verder.

Nieuw in de collectie Het archief van J.G. Vermeulen (*1922-?)

Johannes Gerard Vermeulen was de chroniqueur van zijn eigen leven. Door middel van brieven, pagina’s uit zakagenda’s, krantenpagina's, foto’s, bonnetjes van winkels, diploma’s en pamfletten beschreef hij minutieus wat zijn bezigheden waren. Dit uitgebreide egodocument (ruim 80 ordners) is onlangs opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. Het is afkomstig uit een schenking van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Lees verder.

Nieuw centrum voor onderzoek naar emoties en zintuigen

Eind 2011 is het Amsterdam Centre for Cross-Disciplinary Emotion and Sensory Studies van start gegaan, een initiatief van het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit. Het centrum wil een nationaal platform bieden voor alle wetenschappers die zich richten op de fascinerende relaties tussen emoties, zintuigen en cultuur.

Studium Generale over taalverloedering

Behalve de standaardtaal worden er in Nederland nog duizenden andere soorten Nederlands gesproken – de oude dialecten, de nieuwe straattaal, sms- en chattaal en veel meer. Hoe komt het dat onze taal voortdurend aan het veranderen is? Dit is een van de vragen die aan de orde komen tijdens vier openbare colleges door Marc van Oostendorp over taalverloedering aan de Universiteit Leiden.

Nederlandse Familienamenbank van Meertens Instituut naar CBG

Het Meertens Instituut en het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) zijn overeengekomen dat de Nederlandse Familienamenbank met ingang van 1 januari van dit jaar overgaat van het Meertens Instituut naar het CBG. Lees verder.

Heerlens Nederlands beleeft tweede druk

De gemeente Heerlen heeft het boekje Heerlens Nederlands van Leonie Cornips uit 2003 herdrukt voor de 62e tocht van de Blauw Sjuut, de carnavalsvereniging die is aangewezen om de start van het carnaval aan te kondigen in Zuid-Limburg en het aangrenzende Duitsland en Vlaanderen. Het boekje wordt aangeboden aan de gemeenten en instellingen die de carnavalsvereniging bezoekt. Lees verder.

Agenda

Tot mei 2012
Tentoonstelling werk Caroline de Roy n.a.v. publicatie Eigen en vreemd. Meertaligheid in Nederland

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

4 februari 2012
Taalkunde in Nederland-dag

Plaats: Utrecht

10 februari 2012
Symposium Transmission of Emotions

Plaats: Vrije Universiteit van Amsterdam

15 februari 2012
Congres 'Verzilveren van Verbindingen in de Creatieve Industrie' - Lezing Hans Bennis tijdens de werksessie Cultureel Erfgoed Verbindt

Plaats: Burgers' Zoo, Antoon van Hooffplein 1, Arnhem

16 februari 2012 – 15 maart 2012
Hoorcolleges Taalverloedering

Plaats: zaal 011, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden
Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Meertens in de Media

10 januari 2012: Gebroeders Grimm.
Theo Meder was op BNN Today (Radio 1) en sprak over de gebroeders Grimm. Hun beroemde sprookjesboek bestaat dit jaar 200 jaar. Het fragment is via deze link terug te vinden, beginnend op 41:03.

31 januari 2012: Een ode aan onze doden. Het dramatische verhaal over een knecht die slachtoffer werd van een rituele moord. Peter Jan Margry licht toe. Het fragment is via deze link terug te vinden, beginnend op 4:50. Bron: Omroep Gelderland.

Vraag van de Maand

Ik ben op zoek naar moordliederen. Onder andere van Ye Wijkstra, de man die in 1919 enkele politieagenten doodschoot. Wellicht kunt u mij verder helpen, of anders een tip geven hoe ik verder moet zoeken?

Mevr. G. Westra.

Lees hier het antwoord.

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.