Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut december 2011

Verzonden: 2011-12-02 12:13:16
Jaargang 2, december 2011

Uitgelicht "Er wordt meer geschreven dan ooit tevoren"

Het 28ste Onze Taal-congres, gehouden op 26 november 2011, ging over het leren van taal. Hans Bennis reageerde met zijn lezing op de veel gehoorde stelling dat de taalvaardigheid van leerlingen almaar slechter wordt. Volgens de directeur van het Meertens Instituut is het tegendeel waar: "Er wordt meer geschreven dan ooit tevoren, dus laten we ophouden ons zo druk te maken om die d’s en t’s." Lees meer.

Nieuw in de collectie

Het is al bijna Sinterklaasavond en u hebt nog geen idee wat u uw gasten gaat voorschotelen? Uw probleem is niet van vandaag of gisteren. Bij het Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad werd hierover meer dan 50 jaar geleden een brochure ontwikkeld en te koop aangeboden voor 15 cent. Lees meer.

 

Dialectatlas genomineerd voor populariseringsprijs

De Dialectatlas van het Nederlands is genomineerd voor de LOT-populariseringsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks door de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap uitgereikt en dient ter stimulering van het vervaardigen van populair-wetenschappelijke bijdragen over een taalwetenschappelijk onderwerp. De winnaar van de prijs wordt op het jaarlijkse Taalgala op 4 februari 2012 bekendgemaakt.

Gestart: vrijwilligersproject rond gekaapte brieven

Op 23 november is het vrijwilligersproject rond de gekaapte brieven, met subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds, van start gegaan. Het project stelt zich ten doel de Nederlandstalige gekaapte brieven uit de 17e en 18e eeuw uit de nationale archieven in Londen te onsluiten en te transcriberen. Vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden.

Lezing Erfgoedregimes aan het werk: tussen beoordeling en 'engineering'

Hoogleraar Cultural Research aan de Universiteit van Tartu, Estland, Kristin Kuutma, is op uitnodiging van het Meertens Instituut te gast in Nederland. Zij spreekt op 15 december 2011 in Spui25 over cultuurpolitiek en cultureel erfgoed. De focus ligt op praktijken van beoordeling, arbitrage en ‘engineering’ door de verschillende actoren in de erfgoedwereld, die ook wel als ‘erfgoedregimes’ worden betiteld. Meer informatie

Taalpeil 2011 over meertaligheid

Jaarlijks geeft de Nederlandse Taalunie Taalpeil uit: een krant vol cijfers, feiten en meningen over de Nederlandse Taal. Dit jaar heeft de Taalunie onderzoek laten doen naar meertaligheid in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Met o.a. bijdragen van Leonie Cornips, Marc van Oostendorp en Nicoline van der Sijs.
 

Agenda

9 december 2011
Lezing over cultureel erfgoed in naoorlogs Bosnië-Herzegovina

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

15 december 2011
Lezing SPUI25, Erfgoedregimes aan het werk: tussen beoordeling en 'engineering'

Plaats: Spui 25, Amsterdam

16 december 2011
Taal en Tongval Colloquium

Plaats: Academiegebouw, KANTL, Gent


Meertens in de Media

9 november 2011: Slavernij leeft voort in bredere cultuur. De slavernij leeft nog steeds, en zeker in de Amsterdamse Bijlmermeer. Dat is één van de belangrijkste conclusies van onderzoeker Markus Balkenhol in zijn promotie-onderzoek 'Cultureel geheugen van de slavernij'. Bron: Wereldomroep.

13 november 2011: Louis Grijp en Jan Rot over het Wilhelmus. Vorige jaar maakte zanger en tekstschrijver Jan Rot een nieuwe eigentijdse versie van het Wilhelmus. In het programma God in de Lage Landen van zondag 13 november ging onderzoeker Louis Grijp in gesprek met Jan Rot over zijn hertaling (item start na twaalf minuten). Bron: EO.

30 november 2011: Achternamen. De traditie van achternamen gaat eeuwen terug. Naamkundige Leendert Brouwer van het Meertens Instituut weet alles over de geschiedenis van namen. Bron: Omroep Max.

Vraag van de maand

Sinterklaas en de Kerstman brengen in december allebei geschenken. Waarom doet Sinterklaas dat met het gezag van een eerbiedwaardige oude man, terwijl de Kerstman zich gedraagt als een kinderlijke, jolige goedzak? Dhr. N. Verkooijen, Kerkrade. Lees hier het antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.