Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut november 2011

Verzonden: 2011-11-04 13:44:08
Jaargang 2, november 2011

Uitgelicht De oudst bekende naam van Zwarte Piet: Pieter-mê-knecht
John Helsloot, onderzoeker Feest en Ritueel aan het Meertens Instituut ging op zoek naar de oudst bekende naam van Zwarte Piet. Zijn zoektocht bracht hem terug tot 1850. Lees hier het volledige artikel.

Nieuw in de collectie Verzameling volksverhalen van Jacques Sinninghe

 Het Meertens Instituut beheert de grootste collectie volksverhalen in Nederland. Dankzij een eeuwigdurende bruikleen van de Universiteit van Tilburg is die collectie uitgebreid met zo’n 45.000 sagen, legenden en sprookjes. De verhalen zijn bijeengebracht door de liefhebber en verzamelaar van volksverhalen Jacques R.W. Sinninghe (1904 -1988). Lees meer.

Subsidieaanvraag voor studie naar historische teksten

Bij NWO Groot is een aanvraag ingediend voor Nederlab - Laboratory for research on the patterns of change in the Dutch language and culture. Nederlab wil een gebruikersvriendelijke webinterface bieden, van waaruit onderzoekers digitale historische teksten kunnen doorzoeken.

Carnavaleske identiteiten in taal en cultuur

Op 11 november om 11.11 uur houden onderzoekers Leonie Cornips en Irene Stengs een lezing voor de faculteit Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. In hun lezing We doen parodieren, wah! Carnavaleske identeiten in taal en cultuur verbinden zij hun respectievelijke onderzoeken naar ‘taal en carnaval’ met elkaar. 

De stem van de wetenschap - de Akademie in de 20ste eeuw

In deel II van De stem van de wetenschap. Geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, 1914-2008 wordt uitvoerig ingegaan op de geschiedenis van het Meertens Instituut. Geen instituut van de Akademie krijgt zoveel aandacht als het Meertens Instituut. Het boek bevat zelfs een apart kader onder de titel 'Het Bureau deel 8'.

Ik behoor tot de mosh pitters, hard hitters en de pillentikkers

De uitslag van de fotowedstrijd 'Tot welke ‘wij’ behoor jij?’ is bekend. Vincent Houtman uit Amsterdam won met zijn foto "Ik behoor tot de mosh pitters, hard hitters en de pillentikkers" de juryprijs. Connie Bakker won met een foto van de plaatselijke dansmariekes in Noordwijkerhout de publieksprijs. Lees meer.

Talenquiz op Meertenssite

Vanaf heden is de Talenquiz van de Taalstudio ook te downloaden via de website van het Meertens Instituut. De Talenquiz bevat iedere maand acht prikkelende vragen over taal en is bedoeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het Meertens Instituut is sponsor van de quiz.

 

Agenda

12 november 2011
Publiekssymposium 'Gespleten tongen in de Lage Landen. Over standaardtaal, dialect en accent'

Plaats: Universiteit Leiden

23 november 2011
Boekpresentatie Sailing Letters

Plaats: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

26 november 2011
Congres ‘Taal leren’

Plaats: Chassé Theater, Breda

Meertens in de Media

11 oktober 2011: Verschrikkelijke Sneeuwman bestaat.
De regio Kemerovo in het zuiden van Siberië erkent het bestaan van de Verschrikkelijke Sneeuwman. Theo Meder is aan het woord in Editie.nl, over de Yeti en de inzet van sagen ten behoeve van het toerisme.

27 oktober 2011: Laat de spelling maar aan ons over. Moet twitteren met een hoofdletter? Hoort er een streepje in kutmarokkaan? Nog maar duizend nachtjes slapen en we weten het antwoord. Bron: NRC Next.

1 november 2011: Hoorspel Het Bureau terug op Radio 1.
De NTR gaat het hoorspel Het Bureau herhalen op Radio 1. Vanaf maandag 7 november is het hoorspel, naar de romancyclus van J. J. Voskuil, elke werkdag van kwart voor een ‘s nachts tot een uur te horen. Bron: Radio1.nl.

3 november 2011: De einde van het. Is het erg als 'het' verdwijnt? Bron: EenVandaag.

Vraag van de maand

Hoe zijn de Nederlandse dialecten ontstaan? Mej. A. de Bat, Waarde

Lees hier het antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.