Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut mei 2011

Verzonden: 2011-05-06 09:55:27
Jaargang 1, mei 2011

Uitgelicht Promotie Björn Köhnlein

Twee dialectsprekers uit naburige plaatsen praten met elkaar. Beide dialecten hebben de woorden man voor ‘man’ en man voor ‘mandje’ – de klanken van de twee woorden zijn identiek. Op een gegeven moment zegt de spreker van dialect B het woord man en bedoelt ermee een man. De spreker van dialect A denkt echter dat zijn vriend het over een mandje heeft. Maar in het geval dat de persoon uit dialect B over een mandje zou spreken zou hij denken dat het over een man gaat. In zijn proefschrift onderzocht Björn Köhnlein dit fenomeen. Lees meer.

Nieuw in de collectie Taalatlas van het Ladinisch en aangrenzende dialecten

In de Dolomieten in Noord-Italië wordt er naast het Italiaans en het Duits ook Ladinisch gesproken. Deze Romaanse taal is met zo’n 30.000 sprekers een van de kleinste (erkende) talen van Europa. Over het Ladinisch is een meerdelige taalatlas samengesteld, deze is geschonken aan het Meertens Instituut. Lees meer.

Societe Internationale d'Ethnologie et de Folklore (SIEF) congres 2011

Bijna 1000 antropologen, etnologen en andere academici met interesse in Europese cultuur kwamen samen in Lissabon voor het tiende SIEF congres. Met indruwekkende keynote lezingen, 86 parallelle sessies, een etnografisch filmfestival en de hoogste opkomst tot nu toe was het een zeer succesvol congres. Het congres werd mede georganiseerd vanuit het Meertens Instituut.

Immaterieel erfgoed en volkscultuur - Almanak bij een actueel debat

De erfgoedalmanak is een makkelijk raadpleegbaar handboek dat beleidsmakers en beleidsmedewerkers, politici, volkscultuurbeoefenaars, maar ook studenten en docenten, houvast biedt in het woud aan begrippen op het gebied van immaterieel erfgoed en volkscultuur. Een onmisbaar instrument voor wie het actuele debat inzake levend erfgoed en volkscultuur wil volgen of eraan wil deelnemen. Lees meer.

 Diachrone corpora

Allerlei onderzoekers zijn bezig met het opbouwen en verrijken van een eigen corpus voor diachroon onderzoek. Het Meertens Instituut stelt deze corpora, met toestemming van de samenstellers ervan, alvast ter beschikking voor wetenschappelijk onderzoek. De meeste corpora zijn nog wel in bewerking.

De muziek van Cornelis Schuyt

Op 1 mei is de cd "Cornelis Schuyt. Madrigali, Padovane &
Gagliarde" van Camerata Trajectina uitgekomen. Het is de
eerste cd die geheel aan werk van Schuyt is gewijd. De muziek van Schuyt behoort tot de Nederlandse muziekcultuur die op het Meertens Instituut bestudeerd wordt. Op de cd staat een van zijn Hollandsche madrigalen, een rederijkerslied dat direct vanuit de liederenbank kon worden verklaard.
 

Agenda


10 mei 2011
Dag van het Nederlandse lied

Plaats: Utrecht, Drift 21, Sweelinckzaal
Tijd: 13.00 uur

16 mei 2011
Studentenmiddag Variatielinguïstiek

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
Tijd: 14.30 uur

19 mei 2011
Studentenmiddag Etnologie

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
Tijd: 14.30 uur

19 en 20 mei 2011
Conferentie Pilgrimage in Pluralist Europe Today - Religion, Politics and Heritage, openingslezing Peter Jan Margry

Plaats: Universteit van Antwerpen

20 mei 2011
Symposium "Twee Talen - één BeTalen"

Plaats: Universiteit Leiden
Lezing Leonie Cornips om 14.00 uur: Multilingualism, identities and acquisition of standard Dutch by dialect speaking children

Meertens in de Media

16 april 2011: Onze achternaam ouder dan burgerlijke stand. Bron: Het Parool, Wetenschap

Vraag van de maand

Ik heb een uit hout gesneden pijpenrek geërfd. Het heeft acht mannenkoppen met daarboven een vrouwenkop. Weet u wat de betekenis hiervan is? Mevr. de Haan uit Almelo.

Lees hier het antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze nieuwsbrief via:

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.