Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut maart 2011

Verzonden: 2011-03-04 13:04:06
Jaargang 1, maart 2011

Uitgelicht Familienamen en 200 jaar burgerlijke stand

Dit jaar bestaat de burgerlijke stand 200 jaar en gezien de efficiëntie van de persoonsregistratie die bewerkstelligd is, mogen we daar best even bij stil staan. Verschillende archieven besteden uitgebreid aandacht aan dit feit. Het Meertens Instituut is met name geïnteresseerd in de naamkundige kant van de burgerlijke stand. Denkt menigeen immers niet dat wij onze achternamen aan Napoleon te danken hebben? Lees meer.

 

Nieuw in de collectie Achter de muziek aan, muzikaal erfgoed in Nederland en Vlaanderen

Wat is muzikaal erfgoed en hoe moet je ermee omgaan? Wie is verantwoordelijk voor de rijke muzikale collecties die de Lage Landen herbergen? Hoe kunnen conservatoren en restauratoren ervoor zorgen dat de authenticiteit van objecten en documenten wordt gewaarborgd? Het boek Achter de muziek aan geeft antwoord op deze vragen. Lees meer.

The Blackwell Companion to Phonology

The Blackwell Companion to Phonology is een encyclopedie van de fonologie, bestaande uit 124 artikelen, verdeeld over vijf delen. Het geheel beslaat ongeveer 3200 pagina's en is daarmee het grootste naslagwerk op dit gebied dat ooit is uitgegeven. Marc van Oostendorp is de hoofdredacteur. Meer informatie.

Agge mar leut et

Aankomend weekend is het weer zo ver, carnaval 2011. Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie tot vijf dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft. Lees meer over de geschiedenis en variatie in carnavalsvieringen in de feestenbank.

Tentoonstelling Beschermheiligen op het Meertens Instituut

Vanaf 3 maart 2011 is er een bijzondere tentoonstelling over beschermheiligen te zien op het Meertens Instituut. In de tentoonstelling Beschermheiligen geven hedendaagse kunstenaars de denkbeelden over beschermheiligen in de huidige tijd vorm. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van Kunstkabinet Elganan & Schultheiss en sluit aan op de lancering van de databank Beschermheiligen in december 2010. De tentoonstelling loopt tot 4 juni 2011.

 

De Zeven Zonden van Jeroen Bosch, in maart nog vier keer te zien

In deze bijzondere muziektheatervoorstelling belandt u in het schilderij De Zeven Hoofdzonden van Jeroen Bosch. De schilder heeft de zonden als concrete personen voorgesteld. Gerrit Komrij heeft voor elk van hen een lied geschreven op populaire melodieën uit Bosch' tijd. Deze melodieën zijn gevonden in de liederenbank van het Meertens Instituut. Louis Grijp is artistiek leider en heeft voor deze voorstelling muziekonderzoek gedaan.


 

Agenda

3 maart - 4 juni 2011
Tentoonstelling Beschermheiligen

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
ma t/m do, 9.00 uur - 16.00 uur

18 maart 2011
Conferentie Pelgrimeren naar Santiago, Openingslezing Peter Jan Margry

plaats: Janskerk, Utrecht
tijd: 9.30 - 18.00 uur

26 maart 2011
Nederlandse Dialectendag

plaats: Delft
Meer informatie

18 - 21 april 2011
Societe Internationale d'Ethnologie et de Folklore (SIEF) congres
plaats: Lissabon

Meertens in de Media 

2 maart 2011: In Katholiek Nederland TV op Nederland 2 aandacht voor de tentoonstelling over beschermheiligen. Bekijk het op Uizending Gemist.

20 februari 2011: Irene Stengs te gast bij Swammerdam, wetenschap te Amsterdam
Wetenschapsprogramma over onderzoek dat in de hoofdstad wordt gedaan. Deze keer aandacht voor 'de Nederlandse identiteit'. Bron: Amsterdamfm.nl.

Vraag van de maand

Ik ben op zoek naar het verhaal achter ‘Holle Bolle Gijs’. Kunt u mij hieraan helpen? Mevr. B. uit Bennekom

Lees hier het antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.