Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut februari 2011

Verzonden: 2011-02-04 10:04:12
Jaargang 1, februari 2011

Uitgelicht: Jongeren spreken geen dialect maar regiolect

"Deze week hebben we een historisch punt bereikt", vertelt taalkundige Wilbert Heeringa. Voor zijn Veni-project Van dialect naar regiolect interviewde hij dialectsprekers verspreid over heel Nederland en Vlaanderen. "Ons streven was om 80 plaatsen te bezoeken, en deze week heb ik nummer 80 kunnen afstrepen." Lees meer

Nieuw in de collectie: Herwijns dialect door Pieter Bijl

Pieter Bijl (1920-2009) werd geboren in Herwijnen, een dorp in het Gelders rivierengebied. In zijn professionele leven was hij onderwijzer en later leraar Duits, maar daarnaast hield Bijl zich gepassioneerd bezig met het (Brabantse) dialect dat in Herwijnen werd gesproken. Lees meer

Clarin projecten gehonoreerd

Het project “Common LAnguage Resources and technology INfrastructure” (CLARIN) is een grootschalig pan-Europees samenwerkingsproject. Het doel van CLARIN is het creëren van een geïntegreerde en interoperabele infrastructuur voor de sociale en geesteswetenschappen waarbinnen bronnen en functionaliteit ontsloten worden voor de wetenschappers. Er zijn recent drie projecten waar het Meertens Instituut bij betrokken is gehonoreerd. Lees meer

Koninklijke onderscheiding voor Nicoline van der Sijs

Meertensmedewerkster, taalkundige en etymologe Nicoline van der Sijs is op 26 januari 2011 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de onderscheiding voor haar verdiensten als onderzoeker van het Nederlands, met vooral veel aandacht voor de ontwikkeling van onze taal in de loop van de verschillende tijdsperioden. Lees meer.

  

 Interactief verhalenplatform

Op donderdag 13 januari is www.oneindignoordholland.nl gelanceerd door de Provincie Noord-Holland. Behalve een verhalenplatform biedt de website ook informatie over een vijftal Noord-Hollandse dialecten. De audiofragmenten en bijbehorende teksten zijn afkomstig van het Meertens Instituut. Het platform maakt cultureel erfgoed voor een breed publiek toegankelijk.

 

Agenda

5 februari 2011
Diverse lezingen tijdens de Grote Taaldag
plaats: Uithof, Utrecht
tijd: 9.00 - 18.00 uur

9 februari 2011
Reliekendebat Rijksmuseum

Lezing Peter Jan Margry
plaats: Doopsgezinde kerk, Amsterdam
tijd: 14.30 uur

3 maart 2011
Opening tentoonstelling Beschermheiligen

plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
tijd: 16.00 uur 

Meertens in de Media

31 januari 2011: Klokhuis zoekt uit waar achternamen vandaan komen.
Noa Terlouw vraagt zich af hoe zij aan haar achternaam komt. Klokhuis gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij het Meertens Instituut.

Eind januari 2011: Frau Antje 50 jaar
De reclamefiguur Frau Antje bestaat 50 jaar. Zij trad op tijdens de grootste voedselbeurs van Europa met meer dan 400.000 bezoekers. Een interview met Sophie Elpers van het Meertens Instituut, auteur van Hollandser dan kaas, is verschenen in veel verschillende kranten en op internetsites.

11 januari 2011: Sem en Sophie populairste namen
Sem en Sophie, dat waren de populairste namen in 2010. Dat maakte de Sociale Verzekeringsbank, de instelling die de kinderbijslag uitkeert, bekend. Doreen Gerritzen, als naamkundige verbonden aan het Meertens Instituut, geeft uitleg. Te beluisteren op nos.nl.

Vraag van de maand

Carnaval is toch een feest van het zuiden? Waarom wordt er dan ook bij ons, in Kortenhoef (Noord-Holland), een carnavalsoptocht gehouden? Verder zie ik geen carnavalsvierders of iets dat aan carnaval doet denken. Mevr. G. van B., Kortenhoef.

Lees hier het antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.