Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut december 2016

Verzonden: 2016-12-02 16:08:45
Jaargang 7, december 2016

Uitgelicht ‘Ons onderzoek is urgenter dan ooit’

Deze maand neemt directeur Hans Bennis afscheid van het Meertens Instituut. Achttien jaar geleden nam hij de leiding over een instelling waarvan de toekomst nog behoorlijk onzeker was. Nu is het instituut, dat twee decennia geleden bij de meeste Nederlanders alleen bekend was door de zevendelige romanreeks van Voskuil, uitgegroeid tot een ‘sterk merk’, aldus Bennis. Lees verder.

Metadata van dagboeken

Het project ‘Data van Dagboeken’ is afgerond. In dit project is in de afgelopen maanden een deel van de metadata van de collectie van het Nederlands Dagboekarchief gedigitaliseerd. Lees verder.

 

Dag van de Nederlandse zinsbouw

Op 16 december wordt de tiende editie van de Dag van de Nederlandse zinsbouw gehouden. Er zijn dit jaar twee overkoepelende thema’s: (i) de relatie tussen de synchrone syntaxis van het Nederlands en andere gebieden van de taalkunde; (ii) adverbia. Tevens maakt de afscheidsrede van Hans Bennis in de oude Lutherse kerk deel uit van het programma. Iedereen is welkom: deelname is gratis. Lees verder.

Let's talk about taal

KennisCafé heeft op 21 november 2016 een avond gewijd aan taal met wetenschappers en deskundigen. Marc van Oostendorp was namens het Meertens Instituut te gast. De uitzending is hier terug te zien.

 

 

Promotie Folgert Karsdorp

Dinsdag 6 december 2016 promoveert Folgert Karsdorp aan de Radboud Universiteit. Hij bestudeert in zijn proefschrift grote verzamelingen hervertellingen van (volks)verhalen om een beter beeld te krijgen van de factoren die van invloed zijn op het (her)vertellen van verhalen. Hij heeft voor zijn onderzoek gebruikgemaakt van de Nederlandse Volksverhalenbank. Op dit moment is Kardorp postdoc aan het Meertens Instituut.

Dialect verboden! Over de talige eenheidsworst met nadelige gevolgen voor Limburg

Het beleid van staatssecretaris Sander Dekker schrijft voor dat iedere leerkracht in een peuterspeelzaal in Nederland per 1 augustus 2018 over een vaardig taalniveau (F3) moet beschikken. Het grote risico is dat de voorschoolse educatie en peuterspeelzalen in Limburg dit beleid als 'uitsluitend Nederlands' spreken interpreteren. Maar leerkrachten kunnen een rijk taalaanbod aanbieden in het Limburgs én het Nederlands. Aldus Leonie Cornips in een blog op Meertalig.nl.

Agenda

9 december 2016
Domus Dag: De secularisatie van het medisch domein
Plaats: Domus Medica, Utrecht
 
14 december 2016
Congresdag 'De dynamiek van het Limburgs'
Plaats: Maastricht

15 december 2016
Symposium Levensverhalen
Plaats: Tilburg University, Tilburg
 
17 december 2016
Symposium Limburgse woordenboeken
Plaats: Venlo

Meertens in de Media

21 november 2016: Postdoc Ernst van den Hemel was een nacht lang te gast in het programma Nachtkijkers (NPO Radio 1) om een licht te werpen op de rol en de toekomst van religie in de maatschappij.

21 november 2016: Marc van Oostendorp was te gast in de podcast Onder Mediadoctoren over Internettaal.   

27 november 2016: Mediaplatform Open Democracy schreef over de discussie omtrent het Sinterklaasfeest in Nederland. Met een bijdrage van Markus Balkenhol.

28 november 2016: "Ich zegk, Sinterklaos, doon v’r det in ’t Nederlands of doon v’r det in ’t plat?" Hoe spreekt u Sinterklaas aan? In haar column in dagblad De Limburger gaat Leonie Cornips dieper op deze vraag in.

Vraag van de Maand

Waar komen woorden als leegloper, lanterfanter en baliekluiver vandaan?
Het antwoord wordt gegeven door Nicoline van der Sijs.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.