Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut oktober 2016

Verzonden: 2016-10-07 16:28:30
Jaargang 7, oktober 2016

Uitgelicht Nieuw onderkomen voor Meertenscollecties en bibliotheek

De afgelopen maanden stonden bij de afdeling Collecties in het teken van de verhuizing. De boeken, tijdschriften en collecties konden niet allemaal mee naar de binnenstad. Toch heeft nu alles nieuw onderdak gekregen. Lees verder.

 

KNAW-instituten vormen KNAW Humanities Cluster

Vanaf 1 oktober 2016 vormen het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het KNAW Humanities Cluster. De instituten spelen hiermee in op internationale ontwikkelingen binnen het geesteswetenschappelijk onderzoek. Lees verder.

Nederlands belangrijkste voertaal in het Nederlandse en Vlaamse bedrijfsleven

Het Nederlands blijft voor Vlamingen en Nederlanders de belangrijkste taal op de werkvloer. In de communicatie met de buitenwereld nemen naast het Nederlands ook het Engels en Frans een prominente plaats in. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek ‘Staat van het Nederlands’. Lees verder.

HERILIGION: Religie wordt cultureel erfgoed; cultureel erfgoed wordt religie

Het HERA -project 'Heritagization of Religion and Sacralization of Heritage' (HERILIGION) is van start gegaan. Het project onderzoekt de spanningen en paradoxen die opkomen wanneer religieuze plaatsen, objecten en praktijken tot erfgoed gemaakt worden. Lees verder.

 

 Oratietekst Theo Meder

Op 13 september 2016 sprak Theo Meder zijn oratie uit aan de Rijksuniversiteit Groningen, getiteld: De staart van de pauw. Onderzoek naar variatie en continuïteit in betekenis, vorm en functie van het volksverhaal. De tekst is beschikbaar als pdf.

 

Herdruk en vertaling Mearkes út ’e Wâlden sammele troch Dam Jaarsma

Op 28 september verscheen de tweede druk van het succesvolle sprookjesboek Mearkes út ‘e Wâlden sammele troch Dam Jaarsma. Tegelijkertijd verscheen de Nederlandse vertaling getiteld Sprookjes uit de Friese Wouden verzameld door Dam Jaarsma. Lees verder.

 

Het YouTube-kanaal van Marc van Oostendorp

Taalkundige Marc van Oostendorp maakt regelmatig filmpjes over taal en heeft sinds kort een eigen YouTube-kanaal. Zoals een filmpje over Italiaanse broers die zichzelf Nederlands hebben geleerd met behulp van een schotelantenne en een filmpje over de komst van vocal fry (kraken met de stem) naar Nederland

 

 

Agenda

22 oktober 2016
Skepsis-congres 2016: ‘Niet overtuigd door de wetenschap’
Plaats: De Eenhoorn, Amersfoort
 
10 november 2016
Internationaal symposium The Secular Sacred: Emotions of Belonging and the Perils of Nation and Religion in Western Europe
Plaats:De Waalse Kerk, Amsterdam
 
16 december 2016
Dag van de Nederlandse zinsbouw
Plaats: Singel 425 (Universiteitsbibliotheek UvA), Amsterdam

Vacature

Het Meertens Instituut zoekt een communicatiemedewerker.

Nieuwe Publicatie

De koude hand des doods is de nieuwe publicatie van het Nederlands Dagboekarchief. Het boekje bevat fragmenten over het levenseinde in dagboeken en memoires uit de collectie van het Nederlands Dagboekarchief.

Meertens in de Media

22 september 2016: Vooral hoogopgeleiden bezoeken een alternatieve genezer. Artikel op www.nrc.nl.

26 september 2016: Economen en taal. Volgens een onderzoek van de Universiteit Tilburg verdienen mensen die dagelijks dialect spreken minder dan mensen die Standaardnederlands spreken. In zijn blog op Neder-L reageert Marc van Oostendorp op dit onderzoek en pleit hij voor meer samenwerking tussen economen en taalkundigen. Leonie Cornips reageert ook  in haar column (pdf) voor Dagblad de Limburger.

Vraag van de Maand

Wat is de taal van Nederland? Lees het antwoord gegeven door Marten van der Meulen en maak kans op een exemplaar van zijn boekje Het eb en vloed van taal.
 

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook

 

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.