Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut mei 2016

Verzonden: 2016-09-02 14:34:06
Jaargang 6, mei 2016
Uitgelicht  De zoektocht naar de auteur van het Wilhelmus

 Op dinsdag 10 mei 2016 verzorgt onderzoeker Mike Kestemont in Amsterdam de eerste Louis Peter Grijp-lezing. De lezing zal gaan over het onderzoek naar het auteurschap van het Wilhelmus. Is het met computationele technieken mogelijk de auteur van ons volkslied te achterhalen? De lezing wordt gefilmd en wordt in de loop van de maand mei op het internet geplaatst.  Meer informatie.

 

Nieuw in de collectie Bekakt praten

Dan denk ik, verrek joh, dat komt toch wel een beetje boers over als je dat zo uitdrukt’, aldus een van de respondenten tijdens het promotieonderzoek van Berber Voortman. Voortman deed in de jaren ’90 onderzoek naar elitetaal. Recent is deze audiocollectie gedigitaliseerd in de studio van het Meertens Instituut. Lees verder.

 

Vacature onderzoeker Nederlands lied

Het Meertens Instituut heeft op het terrein van het Nederlandse Lied en de Nederlandse Liedcultuur een vacature voor een onderzoeker (m/v) Nederlands lied. Meer informatie.

 

 

Symposium Transmission of Tunes and Tales

Er zijn verhalen en liedjes die we allemaal kennen en herkennen. Hoe komt dat? Zijn er wetmatigheden te ontdekken in de wijze waarop liedjes en verhalen van mond tot mond gaan? Het symposium Transmission of Tunes and Tales op 12 en 13 mei 2016 staat in het teken van deze vragen. Het symposium markeert de afsluiting van het Tunes and Tales-project waarin de afgelopen jaren computationeel onderzoek is gedaan naar overlevering van liederen en verhalen. Er zijn nog plaatsen vrij.

Peter Jan Margry ontvangt beurs als Global Oregan Collaboration Scholar

Prof. dr. Peter Jan Margry is voor zes weken benoemd tot Global Oregon Collaboration Scholar van de University of Oregon in Eugene OR. Scholars van buiten de VS en werkend aan een geselecteerd aantal hoog-aangeschreven universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam, komen in aanmerking voor deze beurs. Meer informatie.

 Lancering Neerlandistiek.nl

Neerlandistiek is een elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek dat dagelijks informeert over ontwikkelingen in het vakgebied voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Neerlandistiek wordt technisch ondersteund door het Meertens Instituut.

Agenda

12 mei 2016
Lezing Sabato Rodia's Towers in Watts. Art, Migrations, Development

Plaats: Spui, Amsterdam

20 mei 2016
Past, Present and Future of Digital Humanities & Social Sciences in the Netherlands

 Plaats: Trippenhuis KNAW, Amsterdam

1 juni 2016

Elementair Uurtje: Taal

Plaats: Spui 25, Amsterdam

Meertens in de Media

25 april 2016: Populaire cultuur in de regio. In deze aflevering verwonderen de mediadoctoren zich over populaire cultuur in de regio. Te gast in de studio is Irene Stengs.

Nieuwe publicatie

Experiencing Religion. New approaches to personal religiosity (eds. Clara Saraiva, Peter Jan Margry, Lionel Obadia, Kinga Povedák, José Mapril).

Vraag van de Maand

Laatst vertelde een gids in een kerk dat de uitdrukking 'rijke stinkerd' afkomstig is van de middeleeuwse gewoonte om mensen in de kerk te begraven. Klopt dat? Het antwoord wordt gegeven door Nicoline van der Sijs.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.