Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut maart 2016

Verzonden: 2016-03-04 12:09:41
Jaargang 6, maart 2016

Uitgelicht Grenschoverschrijdende wetenschap

Al aan het eind van de negentiende eeuw zag de Duitse dialectoloog Georg Wenker het belang in van grote datacollecties. Hij bedacht 40 zinnen die zicht konden bieden op de rijke verscheidenheid binnen het Westgermaanse taalgebied. De zinnen zijn later ook in Nederland door dialectsprekers vertaald. Deze Wenker-vragenlijsten worden nu door vrijwilligers aan het Meertens Instituut gedigitaliseerd. De collectie is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende wetenschap. Lees verder.

Nieuw in de collectie Inventarisatie van Collectie Tummers

Honderden kaarten uit de onderzoekscollectie van de Nijmeegse naamkundige Piet Tummers worden op dit moment beschreven en vindbaar gemaakt via het archievenoverzicht van het Meertens Instituut. De collectie was tot nu toe alleen nog maar globaal beschreven, in afwachting van een tweede ronde waarin de inventaris gedetailleerder kan worden opgemaakt. Lees verder.

Op zoek naar puberdagboeken

Ten behoeve van een onderzoek naar puberdagboeken is het Nederlands Dagboekarchief op zoek naar dagboeken geschreven in de puberteit (12-18 jr), met name uit de periode 1970 - heden. Heeft u puberdagboeken die u beschikbaar wilt stellen of aan het Dagboekarchief wilt schenken? Neem dan contact op via info@dagboekarchief.nl.

Eerste Louis Peter Grijp-lezing

De eerste Louis Peter Grijp-lezing wordt op 10 mei 2016 gegeven door Mike Kestemont (Universiteit Antwerpen), en zal gaan over computationale methoden waarmee het auteurschap van het Wilhelmus mogelijk te bepalen is. De lezing vindt plaats in het Trippenhuis te Amsterdam. U kunt zich aanmelden voor deze lezing via communicatie@meertens.knaw.nl.

Ophangen van dode varkens is geen onschuldig ritueel

Het dumpen van een dood varken hoort bij de Brabantse volkscultuur en heeft geen link met islamofobie, zo beweerde etnoloog Gerard Rooijakkers bij omroep Brabant. Niets van waar zeggen antropologen Stengs en Balkenhol van het Meertens Instituut. Onreine dieren worden al sinds de middeleeuwen gebruikt om minderheden te stigmatiseren. Artikel in Zaman Vandaag (pdf).

 Vrijwilliger gezocht voor ACEE

The Amsterdam Center for European Ethnology zoekt een vrijwilliger (v/m) die zich bezighoudt met de website en met de organisatie van activiteiten vanuit het centrum.  Lees verder.

Winnaars prijsvraag

In de nieuwsbrief van februari vroegen wij: "In welke Nederlandse stad is de eerste taalspeeltuin geopend?" Het antwoord is Rotterdam. Dhr. M. Vos, dhr F. Scherf en Mvr. A. Valk winnen met het goede antwoord een exemplaar van het boek Taal in 2015.

Agenda

14 maart 2016
International workshop on New developments in the study of migration and ethnolectal variation

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

17 maart t/m 19 maart 2016
Workshop Dealing with bad data in linguistic theory

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

23 maart 2016
Mini-symposium luistertaal in Europees Referentie Kader

Plaats: Taalunie, Den Haag

31 maart 2016
Conferentie Horst a/d Maas en Big Data

Plaats: CBS, Heerlen

Nieuwe publicatie

Niewe Duytsche Liedekens ('Maastricht Songbook') (Jacob Baethen 1554). Een uitgave van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis onder redactie van Louis Peter Grijp en Nico van der Meel.

Meertens in de Media

24 februari 2016: De wereld van !!1!
Marc van Oostendorp schrijft op Neder-L over de wereld van !!1!

28 februari 2016: Van Otterlo tot Wolfheze. Verschillende Nederlandse plaatsnamen zijn vernoemd naar dieren zoals Wolfskuil, Wolfheze en Otterlo. Andere plaatsnamen lijken naar dieren te zijn vernoemd, maar zijn dit niet. Denk hierbij aan Haasdrecht en Duivendrecht. Nicoline van der Sijs vertelt in het radioprogramma Vroege Vogels (VARA) over de oorsprong van dieren- en plantennamen in de namen van gemeenten.

29 februari 2016: Taalbarrières. De column van Leonie Cornips gaat over taalbarrières in de grensregio. Bron: Dagblad de Limburger (pdf).

Vraag van de Maand

Werden er op de melodie van 'Daar was laatst een meisje loos' ook nog andere teksten gezongen?

Het antwoord wordt gegeven door Peter van Kranenburg.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.