Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut februari 2016

Verzonden: 2016-02-05 13:00:26
Jaargang 6, februari 2016

In memoriam prof. dr. Louis Grijp

Op 9 januari 2016 is Louis Grijp op 61-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Driebergen-Rijsenburg. Louis was sinds 1990 onderzoeker aan het Meertens Instituut. Daarnaast was hij sinds 2001 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en vanaf 2003 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Lees hier het in memoriam.

Herdenkingsdienst voor Louis Grijp

Op donderdagmiddag 3 maart zal er in Leeuwenbergh te Utrecht een herdenkingsbijeenkomst voor Louis Grijp plaatsvinden. Het volledige programma wordt later bekendgemaakt. Opgeven voor deze bijeenkomst kan via herdenking@camerata-trajectina.nl.

Uitgelicht 2015: een bijzonder taaljaar

Deze maand verscheen het boek Taal in 2015. Marten van der Meulen, medewerker van het Meertens Instituut, werkte eraan mee. Het boek gaat over alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd op taalgebied. Nieuwe woorden, taalblunders, maar vooral ook: nieuwe inzichten uit taalwetenschappelijk onderzoek. Lees verder en maak kans op een exemplaar van het boek.  

Nieuw in de collectie Death and the Rock Star

Wat hebben Freddy Mercury, Amy Winehouse, Whitney Houston, Kurt Cobain, Michael Jackson, Elvis Presley en ja ook André Hazes gemeen? Allen popartiesten en allen te vroeg en onder tragische omstandigheden overleden. Ze komen allemaal aan bod in het boek Death and the Rock Star waarin de relatie tussen populaire muziek, roem en dood centraal staat. Lees verder.

Data van Dagboeken

'Data van Dagboeken' heet het nieuwste project van het Meertens Instituut en DANS (Data Archiving and Networked Services) waarin de gegevens van dagboeken digitaal worden ontsloten. Lees verder.

Saskia Aukema wint de Zilveren Camera

Het Meertens Instituut feliciteert Saskia Aukema met het winnen van de Zilveren Camera (categorie Portretten, reeks). Zij wint met een onderdeel uit het project 'Gesluierd'. Haar fotoreeks 'What's in a Name' is verlengd en hangt tot 1 juli op het Meertens Instituut.

Winnaars prijsvraag

In de nieuwsbrief van januari vroegen wij: "Welk etnolect wordt gesproken in de Late Late Lien Show?" Het antwoord is Indisch Nederlands. Dhr. Bakkenes en dhr. Scholten winnen met het goede antwoord een exemplaar van het boek Wijdvertakte wortels.

Agenda

9 februari 2016
Symposium Torah- en Koranrecitatie in Nederland

Plaats: Symposiumzaal, Meertens Instituut

23 februari 2016
Lezing Leonie Cornips: How to raise your children bilingually and bidialectically?

Plaats: Brightlands Campus, Gebouw 24, Sittard

3 maart 2016
Herdeningsbijeenkomst Louis Grijp

Plaats: Leeuwenbergh, Utrecht

17 maart t/m 19 maart 2016
Workshop Dealing with bad data in linguistic theory

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

15 april 2016
Sociolinguistics Circle 2016

Plaats: Radboud Universiteit, Nijmegen
 

Meertens in de Media

23 januari 2016: Kan één dwaas meer vragen dan twee wijzen kunnen beantwoorden? De vragen die burgers mochten stellen aan de wetenschap zijn geruisloos opgenomen in de Nationale Wetenschapsagenda. Dat geldt ook voor nogal wat absurde vragen. Een wiskundige en een taalkundige (Marc van Oostendorp) proberen die vragen nu toch te beantwoorden. Bron: NRC Handelsblad.

27 januari 2016: ”Je praat anders bij de dokter dan op een feestje”.
Interview met Leonie Cornips in de Observant (Universiteit Maastricht), over haar inspiratiebron: William Labov.

Vraag van de Maand

Waar komt de kus van de kikker in het sprookje de Kikkerkoning vandaan? Theo Meder, onderzoeker orale cultuur, geeft antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.