Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut december 2015

Verzonden: 2015-12-04 13:27:24
Jaargang 5, december 2015

Uitgelicht Nederlandse woorden in buurlanden en verre oorden

Het Nederlands heeft allerlei woorden uit andere talen overgenomen, maar andersom heeft het Nederlands ook woorden uitgeleend. De gisteren gelanceerde Uitleenwoordenbank van het Meertens Instituut bevat meer dan 18.000 'uitleenwoorden'. Met deze nieuwe applicatie kun je als bezoeker zelf woorden en woordvelden in kaart brengen, waardoor je op een snelle manier inzicht krijgt in de taalcontactgeschiedenis van het Nederlands. Lees verder.

Vragenlijst over de digitale nieuwsbrief

De nieuwsbrief van het Meertens Instituut bestaat vijf jaar. Een mooi moment om een vragenlijst uit te sturen naar onze lezers.  Wij zijn benieuwd naar uw mening over onze nieuwsbrief. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer vijf minuten. De lijst kunt u hier vinden. Het invullen gebeurt anoniem. Onder de inzendingen verloten wij drie kalenders met prachtige kaarten van het Meertens Instituut. Als u daar kans op wilt maken vragen wij u aan het eind van de enquête uw e-mailadres achter te laten.  

 Omroep NTR maakt blauwdruk van het gesproken Nederlands

De NTR lanceerde woensdag 2 december een Groot Nationaal Onderzoek naar alle Nederlandse accenten, tongvallen en dialecten, genaamd ‘Sprekend Nederland’. Taalkundige Frans Hinskens van het Meertens Instituut werkt mee aan dit nationale experiment. Lees verder.

 College over spraak, taal en accenten

Marc van Oostendorp gaf aan de Universiteit van Nederland vijf videocolleges over spraak, taal en accenten. Vijf vragen stonden centraal: waarom is het raar om met een Gooise 'r' te praten, waarom zeggen alle kinderen ter wereld 'mama', is uit jouw taalgebruik af te leiden uit welke plaats je komt, ga je anders praten als je veel tv kijkt, en zouden we een perfecte taal kunnen bedenken? Alle filmpjes zijn terug te zien op het YouTube-kanaal van de universiteit.


Presentatie Nationale Wetenschapsagenda

Nederland heeft een vernieuwende Nationale Wetenschapsagenda (NWA), die bestaat uit 140 grote wetenschappelijke vragen. Enkele vragen sluiten aan op het onderzoeksplan van het Meertens Instituut. Lees verder.

 

Stagiairs en vrijwilligers gezocht

Het Meertens Instituut zoekt een vrijwilliger voor het Amsterdam Center for European Ethnology en een vrijwilliger om te helpen bij de voorbereiding van een conferentie in 2016 over alternatieve geneeswijzen. Tevens zijn er stageplaatsen beschikbaar bij het project "Religieuze en alternatieve geneeswijzen in Nederland".

 

Das Büro 4: Das A. P. Beerta-Institut

Het Bureau deel 4, Das Büro 4: Das A. P. Beerta-Institut is in het Duits verschenen. Das Büro is wereldwijd de eerste vertaling van deze serie van J.J. Voskuil, die in bijna 5000 pagina’s een beeld geeft van een ambtelijke organisatie in de jaren ‘50 tot ‘80. Dat deed Voskuil uit naam van zijn alter ego, Maarten Koning, die werkzaam was bij het A.P. Beerta-Instituut (een variant op het Meertens Instituut waar Voskuil zelf werkzaam was van 1957 tot 1987). De vertaler van het Bureau is de in Dortmund woonachtige Voskuilfan Gerd Busse. Het vierde deel van Het Bureau omspant de jaren 1975-1979.

 

Agenda

4 december 2015
Vertoning documentaire Braziliaanse Koorts

Plaats: de Balie, Amsterdam

8 december 2015
Lezing John Helsloot: Sinterklaas & Zwarte Piet in Nederland

Plaats: Gent (B)

8 december 2015
Lezing Sophie Elpers over wederopbouwboerderijen

Plaats: Dorpshuis Elden, Elden

11 december 2015
TEDx Roermond met een lezing van Leonie Cornips

Plaats: Roermond

17 en 18 december 2015
Morfologiedagen met een lezing van Ton van der Wouden

Plaats: Erasmusgebouw, KULeuven (B)

21 december 2015
Lezing Darrell Conklin: Music Generation by Transformation

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

Meertens in de Media

26 november 2015: Een schatkist vol levensverhalen. Het Nederlands Dagboekarchief van het Meertens Instituut verzamelt en beheert dagboeken, bedoeld voor onderzoek en wetenschap. Maar waarom willen mensen van hun dagboeken af? Artikel in het Parool

30 november 2015: Slim met dialect. Onderzoek laat zien dat taalvaardigheid in het dialect niet ten koste gaat van de woordenschat in het Nederlands. Lees meer over dit onderzoek in de column van Leonie Cornips in Dagblad de Limburger (pdf).

Vraag van de Maand

Ooit leerde ik op het schoolplein het vieze sinterklaasliedje: Sinterklaas is jarig,
'k Zet 'm op de pot
enzovoorts.

Bestaan er meer van zulke liedjes? Wat is de oudste?

Martine de Bruin, coördinator van de Nederlandse Liederenbank, geeft antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.