Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut april 2016

Verzonden: 2016-04-06 11:07:18
Jaargang 6, april 2016

Uitgelicht Uitgebreide Kaartenbank in een nieuw jasje

Begin april is een vernieuwde en aangevulde versie van de Kaartenbank van het Meertens Instituut de lucht in gegaan. De Kaartenbank biedt een uitgebreid overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde dialectkaarten en etnologische kaarten van de Lage Landen. Lees verder.

 

Nieuw in de collectie Biografie van het Gronings

Dikke biografieën hebben nogal eens het nadeel onleesbaar te zijn. De auteur heeft er zo veel mogelijk van zijn vondsten in willen stoppen en de lezer dreigt daardoor regelmatig de draad kwijt te raken. Hoe zit dat met de nieuwe dikke biografie geschreven door Siemon Reker? Het boek kan zich meten met de lijvige levensbeschrijvingen van Lodewijk van Deyssel of W.F. Hermans, maar de hoofdpersoon van Rekers boek is geen schrijver of politicus, maar een taal. Lees verder.

KNAW Humanities-cluster krijgt vaste vorm

Afgelopen maanden zijn belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van een KNAW Humanities-cluster. Bij dit initiatief zijn het Huygens ING, het IISG, het Meertens Instituut en het NIAS betrokken. Het belangrijkste doel is het vergroten van de samenwerking tussen deze instituten op verschillende terreinen. Lees verder.

Eerste Louis Peter Grijp-lezing op 10 mei 2016

Op 10 mei 2016 vindt in het Trippenhuis te Amsterdam de eerste Louis Peter Grijp-lezing plaats. De eerste lezing wordt gehouden door Mike Kestemont, en zal gaan over computationale methoden waarmee het auteurschap van het Wilhelmus mogelijk te bepalen is. Meer informatie.

Verschenen: Syntax of Dutch. Verbs and Verb Phrases (vol. 3)

Hans Broekhuis werkt op het Meertens Instituut voor het Taalportaal. Binnen dat project wordt alle aanwezige informatie over de Nederlandse en Friese grammatica verzameld en via één ingang op internet beschikbaar gemaakt. Broekhuis is verantwoordelijk voor de syntactische component waarin de zinsbouw van het Nederlands beschreven wordt. Dit werk verschijnt ook in boekvorm als de 7-delige serie Syntax of Dutch. Het derde deel over werkwoorden en werkwoordgroepen is op 1 april verschenen, waarmee het hoofdwerk van de Syntax of Dutch voltooid is. Lees verder

Tentoonstelling Out of the box

Aan de Universiteit van Amsterdam, afdeling Bijzondere Collecties is de tentoonstelling Out of the box te zien. UvA-wetenschappers hebben een keuze gemaakt uit het erfgoed van de UvA. Het Meertens Instituut leverde een kleine bijdrage door middel van een audiofragment en een foto uit 1931 gemaakt tijdens onderzoek in Urk. Lees verder.

 

 

Agenda

19 april 2016
Lezing Wat betekent dialect voor jong en oud in Limburg?

Plaats: Glaspaleis, Schunck, te Heerlen

25 - 26 april 2016

Symposium Spoken Language in the Mines: Euregion and beyond

Plaats: Maastricht University 

26 april 2016
Publieksmiddag Mijnwerkers in de Euregio en daarbuiten

Plaats: Regionaal Historisch Centrum, Maastricht

12 mei 2016
Lezing (in het Engels) Sabato Rodia's Towers in Watts. Art, Migrations, Development
Plaats: Spui 25, Amsterdam

12 - 13 mei 2016
Symposium Transmission of Tunes and Tales

Plaats: Perdu, Amsterdam

Meertens in de Media

18 maart 2016: 'Schaf de lijst met cultureel erfgoed af'. Dat betoogt onderzoeker Peter Jan Margry. De aanmeldingen- en toetsingsprocedure verloopt niet professioneel en er zijn te veel commerciële belangen, aldus Margry. Luister hier het gesprek terug op Dit is de Dag (EO) of lees het artikel in de Volkskrant.

19 maart 2016: Weerwolfmythen. Weerwolven waren tot voor kort springlevend in volksverhalen: als verklede enge mannen die je oma nog had meegemaakt. Interview met gastonderzoeker Willem de Blécourt in NRC Handelsblad.

2 april 2016: Associatieverdrag bevat taalfouten. De Nederlandse vertaling van het associatieverdrag met Oekraïne bevat taalfouten. Daar kwam taalkundige Marc van Oostendorp achter. Bron: NOS.nl.

Vraag van de Maand

Wat zijn de oorzaken van taalvariatie en hoe komt het dat we elkaar ondanks die verschillen toch kunnen verstaan?
Het antwoord wordt gegeven door Marc van Oostendorp.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.