Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut mei 2015

Verzonden: 2015-05-01 11:00:17
Jaargang 5, mei 2015

Uitgelicht Het Korterlands is van alle tijden

Tien jaar geleden begon Hans Bennis zich in zijn vrije tijd te verdiepen in kort geschreven en gesproken Nederlands. Nu ligt er een boek met de titel Korterlands. Het afkorten van de taal is niets nieuws, laat Bennis zien, maar juist van alle tijden: “Middeleeuwse monniken deden het al.” Lees het interview met Hans Bennis en maak kans op een exemplaar van het boek.

 

Nieuw in de collectie Dialectpop van Jan Schepers

De nieuwste aanwinst in de bibliotheek is het boek Dialectpop: van 'Oerend hard' tot 'O, o, Den Haag' en van 'In nije dei' tot 'Sjeng aan de geng' geschreven door Jan Schepers. In het boek staan ruim zestig beknopte biografieën van Nederlandse artiesten en bands die in dialect zingen. Schepers stelt dat dialectpop nog lang niet uitgestorven is. Lees verder.

KNAW-lezing door Valdimar Hafstein

Op 28 mei 2015 houdt KNAW Visiting Professor Valdimar Hafstein een Engelstalige lezing op het Trippenhuis in Amsterdam. Auteursrecht en volkscultuur, hoe zit dat eigenlijk? Hoe kan een traditioneel slaapliedje opeens auteursrechtelijk beschermd zijn? Van wie is Assepoester? En wat zouden de gebroeders Grimm ervan vinden? In deze lezing werpt Hafstein vanuit een historisch perspectief enig licht op het ontstaan van dit soort onmogelijke vraagstukken. Lees verder.

Vrijwilligers gevraagd voor crowdsourcingproject verzetskranten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten verzetsorganisaties illegale blaadjes met de laatste nieuwsfeitjes uit. In de zoekmachine Delpher.nl kun je door meer dan 1300 verzetsbladen zoeken. Helaas is een flink aantal nauwelijks vindbaar, omdat de door computer automatisch gegenereerde tekst slecht leesbaar is. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en het NIOD is het Meertens Instituut op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn via een speciale website artikelen uit verzetsbladen over te typen. Lees verder.

Het dorp en de wereld. Over dertig jaar Rowwen Hèze

Op 21 mei verschijnt Het dorp en de wereld. Over dertig jaar Rowwen Hèze (redactie Leonie Cornips en Barbara Beckers). In het boek schrijven fans en wetenschappers, liefhebbers en journalisten over hun Rowwen Hèze. Enkele onderzoekers van het Meertens Instituut leverden een bijdrage aan het boek. Tegelijkertijd opent de jubileumtentoonstelling over de band in het Limburgs Museum. Meer informatie.

 

Terugblik verjaardagssymposium Nicoline van der Sijs

Op 1 april 2015 organiseerden het Meertens Instituut en de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur (Radboud Universiteit) een informeel symposium voor Nicoline van der Sijs, die haar zestigste verjaardag vierde. Het symposium ging over de toekomst van de geesteswetenschappen en het geesteswetenschappelijke onderzoek en onderwijs. Lees verder.

 

Agenda

3 mei 2015
Jiddisj in 'the spotlight' (met lezing van Marc van Oostendorp)

Plaats: Betty Asfalt Complex, Amsterdam

9 mei 2015
Taaldag Belgische kring voor linguïstiek

Plaats: Brussel (B)

15 mei 2015
Symposium Angst voor de Epidemie

Plaats: De Vrijzaal, AMC (Lezingen); Museum Vrolik, AMC (rondleidingen)

18 mei 2015
Voordracht 'Tweetalig opgroeien in dialect en standaardtaal'

Plaats: Universiteit Hasselt, Hasselt

Meertens in de Media

10 april 2015: Limburg = taalkunst. Dialectsprekers in Limburg zijn, veel meer dan andere Nederlanders, bewust bezig met taal om zichzelf te positioneren ten opzichte van anderen, aldus Leonie Cornips in Dagblad de Limburger.

11 april 2015: Marc van Oostendorp in zijn column op Woord.nl: "...het wegvallen van de n hoort nu eenmaal bij onze taal, en iedere volgende generatie laat weer wat meer weg".

18 april 2015: Hoe is het woord fiets ontstaan? In de Volkskrant stond een ingezonden brief van naamkundige Leendert Brouwer. Hij gaat in op de herkomst van het woord fiets.

Vraag van de Maand

Tijdens mijn verblijf in Nederland verbaasde ik mij over het gebruik om een pop in de vorm van Abraham of Eva in de voortuin te zetten als iemand vijftig jaar wordt. Ik ken dit gebruik niet in de Verenigde Staten en denk dat het ook nergens anders in de wereld voorkomt. Kunt u mij wat meer vertellen over de oorsprong van dit gebruik en de betekenis ervan?

Het antwoord wordt gegeven door Marianne van Zuijlen.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons verder via Twitter, Linkedin, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.