Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut januari 2015

Verzonden: 2015-01-09 17:44:53
Jaargang 5, januari 2015

Uitgelicht André is cultureel erfgoed - Over 'Het fenomeen Hazes'

Het fenomeen Hazes is de titel van het Nieuwjaarsboekje van het Meertens Instituut dat deze maand in de winkels verschijnt. Irene Stengs laat hierin zien hoe de culturele uitingen rondom de Nederlandse volkszanger André Hazes typerend zijn voor onze huidige samenleving. Zelfs tien jaar na zijn overlijden maakt de zanger nog volop deel uit van de Nederlandse cultuur in al zijn facetten. Lees verder.

De keuze van... Herman Roodenburg

Medewerkers van het Meertens Instituut kiezen een favoriet collectiestuk, boek, geluidsfragment, vragenlijst of archiefstuk en lichten het belang van dit stuk toe. Herman Roodenburg vertelt over een van zijn favoriete studies naar Napolitaanse gebaren. Lees verder.

Digitale data: de collectie ‘Eersteklassertjes’

Het Meertens Instituut bezit duizenden uren aan geluidsmateriaal. Veel geluidsmateriaal is via de Nederlandse Dialectenbank (NDB) beschikbaar. Op dit moment worden de opnames van de collectie ‘Eersteklassertjes’ gedigitaliseerd. Lees verder.

Wat is Europese Etnologie?

The International Society for Ethnology and Folklore (SIEF) heeft een filmpje laten maken waarin de vraag 'wat is Europese Etnologie?' centraal staat. In het filmpje zijn ook etnologen van het Meertens Instituut aan het woord. 


Sociolinguistics Circle 2015 - Gent (België)

De Sociolinguistics Circle is een initiatief van een groep onderzoekers (waaronder Leonie Cornips van het Meertens Instituut) uit de Lage Landen. Het doel van de conferentie is studenten en onderzoekers samen te brengen om te praten over thema’s als taalvariatie, sociolinguïstiek en de sociale dynamiek van taal. Vooral studenten worden aangemoedigd zich voor deze conferentie aan te melden. De tweede editie vindt plaats in Gent op 27 maart 2015.

 

Agenda

28 januari 2015
Presentatie: Woordenschatverwerving in het dialect en het Nederlands, versterkt het elkaar of juist niet?

Plaats: Huis voor de Kunsten Limburg

19 maart t/m 20 maart 2015
Workshop The Structure of Verse

Plaats: Leiden

23 maart t/m 27 maart 2015
Talk of Europe Creative Camp #2

Plaats: Meertens Instituut

Meertens in de Media

28 december 2014: Radio Swammerdam bespreekt dialecten. Te gast zijn Frans Hinskens en Etske Ooijevaar, werkzaam aan het Meertens instituut. Etske zoekt nog steeds dialectsprekers uit Waterland voor haar onderzoek.

6 januari 2015: "De Randstad-r, of de Gooise r zoals 'ie ook wel wordt genoemd, is in opmars", zegt Koen Sebregts. Hoorde je die variatie op de r (ook wel de Kinderen voor Kinderen-r) eerder alleen in de Randstad, die manier van uitspreken heeft zich de laatste jaren als een olievlek verspreid over Nederland, zeggen taalkundigen bij het Meertens Instituut. Bron: NOS op 3.

Vraag van de Maand

Willem Vos vroeg aan het Meertens Instituut: “Is de werkelijke bijnaam van Willem van Oranje niet Willem de Zwigger in plaats van de Zwijger?” Het antwoord wordt gegeven door Nicoline van der Sijs.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.


Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.