Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut december 2014

Verzonden: 2014-12-08 16:27:54
Jaargang 5, december 2014

Uitgelicht Ultrasound-apparaat legt articulatie dialectsprekers bloot

Etske Ooijevaar doet promotieonderzoek naar de Nederlandse uitspraak van de r en de l. Daarvoor gebruikt ze een wel heel bijzonder instrument: een ultrasound-apparaat, dat met behulp van echografie de tongbewegingen van de spreker laat zien. Lees verder.

  

Nieuw in de collectie Goud voor uw brief

Meer dan 50 jaar lang was de rubriek ‘Goud voor uw brief’ een vaste rubriek in het damesweekblad Margriet. Al die grappige, fascinerende ontroerende en goudeerlijke brieven zijn nu beschikbaar voor onderzoek want de redacteur heeft haar 56 plakboeken geschonken aan het Meertens Instituut. Lees verder.

Symposium 'Hazes'

Het Meertens Instituut brengt jaarlijks een nieuwjaarsboekje uit, waarin een van de onderzoekers voor een breder publiek verslag doet van zijn of haar onderzoek. Het nieuwjaarsboekje van 2015 is getiteld: Het fenomeen Hazes: een venster op Nederland. In het kader van de presentatie van dit boekje op 5 januari a.s. wordt op het Meertens Instituut een kort symposium over Hazes georganiseerd. Meer informatie.

Gerrit Komrij-prijs voor Vieze Liedjes

Annemieke Houben heeft voor haar boek Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw de Gerrit Komrij-prijs 2014 gekregen. De Gerrit Komrij-prijs is in het leven geroepen om de beste popularisering van de oudere letteren te eren. De prijs wordt uitgereikt door Neder-L.

Oeuvre van Camerata Trajectina toegankelijk via de Liederenbank

Op zondag 30 november vierde het ensemble voor oude muziek Camerata Trajectina zijn 40-jarig jubileum met een jubileumconcert. Tijdens het concert werd het jubileumboek Van Peeckelharing tot Pierlala gepresenteerd en werd via de Liederenbank het gehele muzikale oeuvre van Camerata Trajectina toegankelijk gemaakt. Tevens kreeg het muziekgezelschap de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV). Het antwoord op de prijsvraag (welk instrument houdt Louis Grijp vast op de coverfoto?) moet zijn: de citer. De winnaar van een exemplaar van het jubileumboek is reeds op de hoogte gesteld.

Online cursus Taalkunde

Op 30 maart 2015 start er een MOOC (Massive open online course) over taalkunde aan de Universiteit Leiden gegeven door Marc van Oostendorp (Meertens Instituut/Universiteit Leiden). De cursus is gratis.

 

Agenda

15 december 2014
KennisCafé: Rocking science

Plaats: de Balie, Amsterdam

5 januari 2014
Symposium 'Hazes'

Plaats: Symposiumzaal, Meertens Instituut

Anglicisme van het Jaar

Voor de tweede keer organiseert Milfje Meulskens de verkiezing voor Anglicisme van het Jaar. De jury (o.a. Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp) heeft enkele woorden genomineerd. Stemmen kan via de website tot 14 december 2014. 

Meertens in de Media

November 2014: Surinaams-Nederlands onder de loep. Nicoline van der Sijs heeft met hulp van computerspecialist Erik Tjong Kim Sang geïnventariseerd welke grammaticale bijzonderheden voorkomen in door Surinaamse auteurs geschreven romans. Daarbij ontdekte ze diverse nog niet eerder beschreven bijzonderheden van het Surinaams-Nederlands. Artikel verschenen in Onze Taal (pdf).

29 november 2014: ’t Mestreechs is online. Onlangs is de website gelanceerd van de Dictionair vaan de Mestreechter Taol. De naam Dictionair is veel te bescheiden want wat er op deze site te zien valt, is veelomvattender dan een woordenboek doet vermoeden. Bron: Leonie Cornips in Dagblad de Limburger.

Vraag van de Maand

De Nederlandse designstudio Studio Piet Boon wil zich verdiepen in oude gewoonten en gebruiken die te maken hebben met het gelukwensen met een nieuw huis. Weet het Meertens Instituut van dergelijke gebruiken af? Het antwoord wordt gegeven door Marianne van Zuijlen.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.


Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.