Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut december 2013

Verzonden: 2013-12-06 10:50:21
Jaargang 4, december 2013

Uitgelicht “Wij zijn onze taal”. Over de meervoudige betekenis van zinnen

Heb je nou je zin! is het nieuwste boekje van Marc van Oostendorp over: zinnen. Van Oostendorp legt hierin op een eenvoudige manier de belangrijkste wetenschappelijke inzichten over taal bloot. Zinnen spelen in dit boekje de hoofdrol omdat zij cruciaal zijn voor ons begrip van taal. Zinnen weerspiegelen de structuur van onze gedachten en geven daarmee een uniek kijkje in ons brein. Lees verder.
 

Nieuw in de collectie Snippertje van eeuwenoud handgeschreven boek

Bij de bibliotheek van het Meertens Instituut worden door verzamelaars en wetenschappers (of hun nazaten) regelmatig boekcollecties aangeboden. Soms kom je in die boeken de raarste objecten tegen, maar onlangs werd iets heel bijzonders aangetroffen: tussen de bladzijden van een boek uit de 20e eeuw zat zomaar een eeuwenoud handgeschreven snippertje. Lees verder.

 

Nieuwe zoekmachine voor digitale teksten

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft samen met onder andere de universiteitsbibliotheken en het Meertens Instituut een nieuwe zoekmachine geïntroduceerd: Delpher. Hiermee kunt u zoeken in digitale teksten die veelal niet door Google zijn ontsloten, terwijl ze wel heel bruikbaar zijn voor allerlei taalonderzoek. Lees verder.

 

CATCH-bijeenkomst: patronen in narratieve teksten

Op vrijdag 13 december organiseert het project FACT (Folktales as Classifiable Texts) een Engelstalige bijeenkomst op het Meertens Instituut met als thema ‘Patterns in Narrative Texts’. Het middagprogramma staat geheel in het teken van innovatief computationeel onderzoek op het terrein van cultuur en folklore. Er zal daarbij vooral gekeken worden naar ‘big data’ op het gebied van taal, verhaal en (volks)cultuur, op zoek naar significante patronen, thema’s en motieven. Lees verder.


 
NL

Ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk trekt de tentoonstelling NL de komende tijd door Nederland. NL laat Nederland zien in fotoverhalen. In deze reizende expositie brengt fotograaf Bert Verhoeff feesten, vergaderingen en uiteenlopende rituelen in beeld, maar ook huizen, tuinen en sloten. Naast de tentoonstellling verschijnt een vuistdik boek. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Meertens Instituut. Lees verder.


 

 

 

Agenda

30 november 2013 - 11 januari 2014
Tentoonstelling Lexicon/Leksikon, kunst over taal en taalgebruik. Organisatie VHDG i.s.m. Meertens Instituut
Plaats: Lombardplein, Leeuwarden

13 december 2013
Presentatie van het nieuwe handboek Language and Space: Dutch
Plaats: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

13 december 2013
CATCH-bijeenkomst: patronen in narratieve teksten
Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

13 december 2013
Morfologiedagen 2013, met onder meer een lezing door Ton van der Wouden
Plaats: Fryske Akademy, Leeuwarden

11 januari 2014
Lezingenmiddag over taal en identiteit. Organisatie: VHDG. Met o.a. Marc van Oostendorp en Mathilde Jansen.
Plaats: Keunstwerk, Leeuwarden

Meertens in de Media

8 november 2013: 'The New Yorker' berichtte over de 'uproar' onder de titel The Netherlands confronts Black Pete. Met medewerking van Peter Jan Margry.

23 november 2013: Marc van Oostendorp was te gast bij Spijkers met Koppen naar aanleiding van zijn nieuwe boek Heb je nou je zin! Lees en luister verder.

23 november 2013: Historicus Maarten van Rossem ging voor zijn programma 'Van Rossem vertelt' voor het eerst van zijn leven op bedevaart in IJsselstein.

25 november 2013: Bo (6 jaar) en Jack (2 maanden) vragen zich af hoeveel Pieten er in Nederland zijn. Voor het antwoord kwamen ze uit bij het Meertens Instituut.

27 november 2013: European Journal over Zwarte Piet. Bekijk de uitzending. Met medewerking van etnoloog Peter Jan Margry.

3 december 2013: Editie.nl besteedde aandacht aan de namenactie van de ANWB en aan de Nederlandse Familienamenbank.

Vraag van de Maand

Heeft de discussie over Zwarte Piet verandering teweeggebracht?

Het antwoord wordt gegeven door Theo Meder.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel de nieuwbrief via

  

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.