Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut september 2013

Verzonden: 2013-09-06 11:20:23
Jaargang 3, september 2013

Uitgelicht Over doekoe en roti. Het Nederlands in Suriname

Tot nu toe was er nauwelijks iets bekend over de ontwikkeling die het Nederlands in Suriname doormaakte vanaf de zeventiende eeuw. Het pas verschenen Woordenboek van het Nederlands in Suriname van 1667 tot 1876 brengt daar verandering in. De woorden werden verzameld door de overleden bioloog Jan van Donselaar. Nicoline van der Sijs legde de laatste hand aan deze uitgave. Lees verder.

Nieuw in de collectie Neerlandistiek in beeld

"Neerlandistiek," schrijft de Dikke van Dale, is "de wetenschap die zich bezighoudt met de Nederlandse taal en literatuur." Die definitie werd blijkbaar te beperkt bevonden door de schrijvers van Wikipedia, die in hun eigen omschrijving ook de gehele Nederlandse cultuur erbij betrekken. De nieuwe bundel Neerlandistiek in beeld stelt het beeld wat scherper. Lees verder.

 Neem een kijkje in de schatkamers van het Meertens Instituut!

Op 4 oktober 2013 om 13.00 uur opent het Meertens Instituut de deuren. Iedereen is welkom om het onderzoek en de collecties van dichtbij te bekijken. Een middag met lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen door het instituut. De open dag vindt plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap met als thema 'Schatkamers' en de Maand van de Geschiedenis met als thema 'Vorst & Volk'. Lees verder.

Marc van Oostendorp start fellowship KB en NIAS

Taalkundige Marc van Oostendorp doet de komende maanden in de Koninklijke Bibliotheek - als fellow van de KB en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) - onderzoek naar ritme in Nederlandse teksten. Marc van Oostendorp is als hoogleraar fonologische microvariatie verbonden aan de Universiteit Leiden en als senior onderzoeker aan het Meertens Instituut. Lees verder.

Peter Jan Margry benoemd tot hoogleraar Europese etnologie (UvA)

Peter Jan Margry is benoemd tot hoogleraar Europese etnologie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een nieuwe leerstoel. Margry is als senior onderzoeker werkzaam bij het Meertens Instituut. Hij gaat als hoogleraar (in deeltijd) onderzoek verrichten en onderwijs verzorgen op het terrein van de Europese etnologie, een vergelijkende cultuurwetenschap. Lees verder.

Taalportaal lanceert demoversie

Alle bestaande kennis over de Nederlandse en Friese grammatica beschikbaar maken voor een internationaal wetenschappelijk publiek. Dat is de doelstelling van het project Taalportaal. De eerste gegevens zijn nu beschikbaar via de website www.taalportaal.org. Op Kennislink.nl verscheen een interview met taalkundige Ton van der Wouden.

Agenda 

28 september 2013
Drongo festival over meertaligheid

Plaats: OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam

28 september 2013
Streektalendag over streektalen en digitalisering

Plaats: Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt (B)

oktober en november 2013
Lezingenreeks 'Namen in Limburg'

Plaats: Bonnefantenstraat 2, Maastricht

3 oktober 2013
Lezing Leonie Cornips, Taalcultuur in Limburg

Plaats: Centre Céramique, Maastricht

4 oktober 2013
Neem een kijkje in de schatkamers van het Meertens Instituut!

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

Meertens in de Media

Zomer 2013: Van Lidwina tot Jomanda: Zieners, Profeten en Genezers.
Radioprogramma OVT van de VPRO bracht deze zomer een serie over zieners, profeten en genezers. Onderzoeker religieze cultuur Peter Jan Margry heeft bijgedragen aan deze serie. De serie is te beluisteren en te bestellen via Geschiedenis24.nl.

17 augustus 2013: Prof. dr. Louis Grijp was te gast bij 'Een goedemorgen met...' op radio 4. De uitzending is via deze link terug te luisteren.

Vraag van de Maand

Ik heb een foto uit 1948 met een ontbijtkoek op m'n arm, ik denk dat je dat kreeg als je jarig was. Kunt u mij daar iets meer over vertellen? T.J.C. van Veen-van den Berg.

Het antwoord wordt gegeven door Marianne van Zuijlen.

Volg ons via Twitter en/of Facebook

 MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.