Homepage KB Kranten

De Koninklijke Bibliotheek heeft een enorme hoeveelheid historische kranten gedigitaliseerd en met optische tekenherkenning gelezen, zodat ze voor het algemene publiek doorzoekbaar zijn. De kranten zijn te vinden op Delpher.nl.
De oudste kranten, vanaf 1618, zijn gezet in gotisch schrift. De optische tekenherkenning kan daarmee niet uit de voeten, waardoor de tekens grotendeels verkeerd gelezen worden. Daarom is er in samenwerking met het Meertens Instituut een crowdsourcingproject opgezet dat als doel heeft deze krantenteksten door vrijwilligers te laten invoeren, zodat geïnteresseerden en onderzoekers er optimaal gebruik van kunnen maken.

Het project wordt geleid door Nicoline van der Sijs ([javascript protected email address]).

Aanmelden

  • Voor u zich aanmeldt, kunt u eerst een indruk krijgen van de teksten door de leesoefening te doen.
  • Als u de tekst goed kunt lezen, kunt u zich aanmelden om aan het KB-krantenproject mee te doen. Na het invullen van het aanmeldingsformulier ontvangt u per email uw inloggegevens.
  • Met deze gegevens kunt u in het rechterscherm op deze pagina inloggen. Hierna krijgt u automatisch een serie krantenartikelen, die u kunt overtypen.

Als u een niet-Nederlandstalige krant krijgt, bijvoorbeeld een Franse, neem dan even contact op met Nicoline van der Sijs ([javascript protected email address]).

Emailadres:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten?

Aanmelden