Papieren Collecties

Details

In collections

100: Collectie inzake het project Middeleeuwse persoonsnamen tot 1300, 1972 - 1991
Het doel van het project ‘Middeleeuwse persoonsnamen tot 1300’ was het opzetten van een database waarvoor de oorkondenboeken van het Sticht Utrecht en Noord-Brabant en het materiaal van het Instituut voor Oudgermaanse, Friese en Skandinavische taal- en letterkunde de basis vormden. Deze database diende ook ter ondersteuning van het onderzoeksproject “Interferentie en acculturatie bij de oudere persoonsnamen” en sloot aan bij het documentatieve project “Oudgermaanse persoonsnamen”. E.N. Palmboom was belast met de uitvoering. Met haar vertrek in 1992 is het project gestaakt. De collectie bestaat uit aantekeningen over geëxcerpeerde archiefbronnen, afdrukken van lijsten met middeleeuwse persoonsnamen en systeemkaartjes met middeleeuwse persoonsnamen. Zie ook: archief nr. 101.
101: Collectie inzake het project Oud-Germaanse persoonsnamen, 1971 - 1981
In de zeventiger jaren van de 20ste eeuw participeerde het Meertens Instituut in het project “Oudgermaanse persoonsnamen” van het Instituut voor Oudgermaanse, Friese en Scandinavische taal- en letterkunde van de Rijksuniversiteit Utrecht. Dit project beoogde het ontwikkelen van een computerprogramma, dat gebruikt kon worden voor bepaalde apecten van naamkundig onderzoek. De collectie bestaat uit stukken betreffende de beschrijving en stand van zaken van het project, inputformulieren en afdrukken van computerlijsten met oud-Germaanse persoonsnamen.
102: Archief van de Commissie voor de Spelling van Buitenlandse Aardrijkskundige Namen (CBAN), (1960) 1968-1987
In 1968 werd door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen een commissie ingesteld met de opdracht richtlijnen te geven voor het gebruik en de spelling in Nederland van moderne buitenlandse aardrijkskundige namen en om een inventarisatie te maken van algemeen gebruikelijke Nederlandse vormen van buitenlandse aardrijkskundige namen. De commissie kreeg als naam: Commissie voor de Spelling van Buitenlandse Aardrijkskundige Namen (CBAN). In deze commissie werd onder andere benoemd prof. dr. F.J. Ormeling,hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en dr. D.P. Blok, directeur van het Meertens Instituut. De collectie bestaat uit: stukken van een conferentie van de Verenigde Naties betreffende de standaardisatie van aardrijkskundige namen, de oprichting van de Commissie (CBAN), vergaderingen, correspondentie en documentatie.
104: Collectie Commissie voor de Straatnamen Amsterdam, 1953 - 1975
De Commissie voor de Straatnamen werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht. De eerste taak was het ongedaan maken van de door de Duitse bezetter opgelegde namen. De Commissie adviseerde o.a. de gemeente Amsterdam inzake de straatnaamgeving in de Bijlmermeer. P.J. Meertens en D.P. Blok waren lid van de commissie. Tegenwoordig doet de Commissie onderzoek naar mogelijke straatnamen en voorstellen aan de stadsdeelraden inzake straatnamen. Het archief bestaat uit ingekomen en minuten van uitgegane stukken, lijsten met namen voor de Bijlmermeer en stukken betreffende de naamgeving van metrostations.
110: Collectie artikelen en overdrukken inzake het volkslied, 1898 - 1997
Deze collectie dient als bron bij onderzoek naar volksliedkundige onderwerpen. De collectie bestaat uit: artikelen, geordend op auteursnaam, en overdrukken.
112: Archief Bibliotheek van het Meertens instituut [In bewerking], 1958 -
Het archief bestaat uit correspondentie met uitgevers, boekhandels, verzoeken om inlichtingen en aanwinstenlijsten van bibliotheekboeken. stukken afkomstig van E. Doelman, G. van der Spek, K. Schell.
118: Collectie liedbladen Meertens Instituut [In bewerking], 1800 -
Liedbladen via diverse kleine en vaak anonieme schenkingen verkregen. De bladen zijn ontsloten op titel.
11: Collectie navraaglijsten afdeling dialectologie, 1936 - 1972
Navraaglijsten werden verstuurd in geval in een vragenlijst een onduidelijk antwoord voorkwam. In dat geval werd het verzoek gedaan het antwoord nog eens te formuleren. De verschillende navraagacties zijn niet specifiek gedaeerd.
121: Collectie topografische kaarten, 1835-1933
Collectie op linnen geplakte topografische kaarten uit: De Topographische en militaire kaarten van het Koningrijk der Nederlanden vervaardigd voor de officieren van den Generale Staf en gegraveerd op het topographisch Bureau van het Ministerie van oorlog uit de bibliotheek van het 3e regiment Huzaren. De collectie bestaat uit 66 kaarten met bladwijzer en verklaring der tekens. De bladen 32, 37, 53 ontbreken.
126: Collectie Vragenlijsten van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), 1994 - 1998
De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) werd opgericht in 1990 met als doel het stimuleren van breed opgezet onderzoek naar de dialectsituatie in het Nederlandse taalgebied en het in gepopulariseerde vorm bekendmaken van resultaten van dergelijk onderzoek bij het grote publiek Het is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse universiteiten, het Meertens Instituut en andere wetenschappelijke instellingen waar aan dialectonderzoek gedaan wordt. Een voorbeeld van dergelijk breed opgezet onderzoek is de herhaling van de enquête van het Aardrijkskundig Genootschap in 1895 (door J. te Winkel) in 1994. De collectie bestaat uit de enquêtes in regionale dagbladen (krantenlijsten) van 1994 en 1998. Zie ook: archief nr. 88.
127: Collectie van de Vereniging Lokale en regionale geschiedbeoefening, (1987) 1992 - 1999
In oktober 1992 werd door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg de Vereniging Lokale en regionale geschiedenis opgericht. Zij kwam voort uit de Werkgemeenschap (later Sectie) lokale en regionale geschiedenis van de Stichting Historisch Onderzoek (SHO). De vereniging had als doel de bevordering van het onderzoek op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis van Nederland. In 1999 werd de vereniging opgeheven. Verschillende medewerkers van het Meertens Instituut participeerden in deze vereniging. De collectie bestaat uit: stukken van medewerkers van het Meertens Instituut betreffende de oprichting, agenda’s en verslagen met bijlagen van bestuurs- en ledenvergaderingen, ledenlijsten, ingekomen en uitgegane stukken, stukken betreffende de Eismaprijs en nieuwsbrieven van de SHO.
128: Archief van het Nederlands Volkskundig Genootschap, 1949 - 1984
Het Nederlands Volkskundig genootschap werd in 1949 opgericht. K. ter Laan was voorzitter en P.J. Meertens secretaris. De doelstelling was alle Nederlandse folkloristen te verenigen en een forum te bieden voor vraagstukken op het gebied van de Nederlandse volkskunde. Het Genootschap gaf sinds 1951 het tijdschrift Neerlands Volksleven uit. Het archief bestaat uit: statuten, huishoudelijk reglement, stukken betreffende de koninklijke goedkeuring, doelstelling van de vereniging, jaarverslagen, agenda’s en verslagen van vergaderingen van het bestuur, ingekomen en minuten van uitgegane stukken, jaarrekeningen, stukken betreffende (ere)lidmaatschappen en onderscheidingen, lijsten met abonnees van het tijdschrift Neerlands Volksleven en de Volkskundedagen.