Papieren Collecties

Details

In collections

106: Archief ‘Fontes Hymnodiae (...)’, 1968 - 1985
Fred Matter en Andries Höweler, medewerkers van het Meertens Instituut waren op verzoek van de redactie van Das deutsche Kirchenlied belast met de samenstelling van een bibliografie en een uitgave van de melodieën van het Nederlandstalige kerklied vóór 1880. Het doel was te komen tot een geordende uitgave van de melodieën van het Nederlandse geestelijke lied ongeacht confessie en modaliteit. Ofschoon het project een onderdeel vormde van een internationaal opgezet onderzoek van “Das deutsche Kirchenlied” in Kassel en het RISM (Repertoire International des Sources Musicales) zou de uitgave van het Nederlandse kerklied een zelfstandig karakter krijgen. Het archief bestaat uit correspondentie, financiële stukken, aantekeningen van onderzoek in verschillende bibliotheken, typoscripten van delen van de publicatie met aantekeningen, afdrukken van de titelpagina’s van de werken beschreven in ‘Fontes Hymnodiae (...)’, redactionele stukken, systeemkaartjes en overige stukken.
107: Archief Blaasmuziekverenigingen, 1980 - 1987
Het Instituut voor muziekwetenschappen van de Rijksuniversiteit te Utrecht startte in 1980 een onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van Nederlandse amateur-harmonieorkesten. Het instituut heeft het archief aan het Meertens Instituut overgedragen. De collectie bestaat uit ingekomen brieven van muziekverenigingen, jubileumboekjes en krantenknipsels.
108: Collectie krantenknipsels inzake muziek- en zangverenigingen (J.L. Offermans), 1970 - 1989
J.L. Offermans, gemeentearchivaris van Sittard, schonk een verzameling krantenknipels betreffende muziek- en zangverenigingen. De collectie bestaat uit ingekomen stukken en een omvangrijke hoeveelheid krantenknipsels betreffende muziek- en zangverenigingen.
109: Archief van de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsche Lied, 1901 - 1943
Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsche Lied, opgericht in 1904 te Utrecht, beoogde Nederlandse volksliederen te verzamelen, te bestuderen en ten gehore te brengen. In 1910 richtte de vereniging bij de Utrechtsche Studenten-zangvereenging haar eigen koor op genaamd “Coers’ Lied”, genoemd naar het erelid Frits Coers (1870-1937). Het archief is in 1943 aan het Meertens Instituut overgedragen. Het archief bestaat uit agenda’s en bijlagen bij en notulen van vergaderingen, jaarverslagen, liedboekjes en overige stukken.
110: Collectie artikelen en overdrukken inzake het volkslied, 1898 - 1997
Deze collectie dient als bron bij onderzoek naar volksliedkundige onderwerpen. De collectie bestaat uit: artikelen, geordend op auteursnaam, en overdrukken.
114: Collectie Will Scheepers (1956 - 1970), 1936 - 1970
De musicologe Will D. Scheepers (ca 1913-1990) werkte als typiste bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Zij assisteerde etnomusicoloog Jaap Kunst bij zijn colleges. Zij verrichtte muzikaal veldwerk samen met Jaap Kunst en later met Ate Doornbosch tot 1965. Scheepers was lid van de Nederlandse afdeling van de International Folk Music Council, van de Codificatiecommissie van het Nederlandse Volkslied en van de redactie van Neerlands Volksleven. De collectie bevat fiches betreffende eigen liedopnamen in Nederland en Europa met gegevens over de liedsoort, bezetting, klankopname, uitgever, opname, datum, land en provincie; documentatie (met artikelen van haar hand). Voor de audiocollectie, zie: archief nr. 2029
118: Collectie liedbladen Meertens Instituut [In bewerking], 1800 -
Liedbladen via diverse kleine en vaak anonieme schenkingen verkregen. De bladen zijn ontsloten op titel.
124: Collectie kinderliederen (C. de Vey), 1850 - 1935
Mej. C. de Vey was districtsbestuurslid van de Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek. In 1936 schonk zij een collectie van 390 volks- en kinderliederen aan de Volkskundecommissie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen te Amsterdam. De liederen waren door haar in haar woonplaats Yerseke en omgeving verzameld. De collectie bestaat uit manuscripten.
138: Collectie liedteksten (J. Hovy), 1926 - 1935
Johannes Hovy (1872 - 1957) was musicoloog en koordirigent. Hij publiceerde in de jaren 30 enkele artikelen over oude Nederlandse liederen. De collectie bestaat uit 37 schriftjes met lijsten en registers en andere aantekeningen betreffende 16e, 17e en 18e-eeuwse oud-Hollandsche liederen, publicaties en programmaboekjes van kooruitvoeringen. Toegevoegd: Overzicht van 332 melodienotaties van 17e-eeuwse liederen (met varianten).
144: Archief Nederlandse liederenbank, 1990 - 2012
De liederenbank dient ter ontsluiting van historisch liedmateriaal. Deze database met liedbeschrijvingen maakt het mogelijk na te gaan in welke bronnen een lied te vinden is. De bank werd voor de projecten ‘Melodicon van de Gouden Eeuw’ en ‘Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600’ gebruikt. Naast de hoofdbank met bovengenoemde naam zijn er 10 deelbanken, waarvan de bronnenbank (bibliografische beschrijvingen van alle in de bank ontsloten liedboeken) de belangrijkste is. De collectie bestaat uit digitale bestanden, typoscripten, aantekeningen, bronnen, stageverslagen en documentatie. zie ook archiefnr. 313, nr. 1010 en nr. 1067 voor de digitale collectie van Tunes&Tales, zie: archief nr. 1014
14: Collectie liedbundels (M.C. Moerdijk), (1913) 1933 - 1972
Marie Cécile Moerdijk ( 1929 - ) is een zangeres van volksliedjes uit de meest uiteenlopende landen in circa veertig verschillende talen. De vele anekdotes waarmee ze de liedjes aan elkaar knoopte bezorgden haar vele bewonderaars. Zij volgde muzieklessen in Amsterdam, Caracas en Wenen. Nadat ze stopte met optredens in het land, ontving ze jarenlang groepen in haar thuistheater in Noord-Brabant. Zij won de Yma-Sumac prijs in 1960. Zij was enige tijd directrice van de Vereniging voor Volkszang. Het archief bestaat uit: liedboekjes en tekstboekjes met voordrachten en overige stukken.
150: Collectie inzake het Antwerps Liedboek (D. Bax), 1935 - 1944
Dirk Bax (1906-1976) was letterkundige en leraar Nederlands aan de Rijks H.B.S. te Harlingen. Hij promoveerde in 1948 op het proefschrift Ontcijfering van Jeroen Bosch. Hij was hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Kaapstad. In de dertiger jaren van de 20e eeuw werkte hij aan een niet-gerealiseerde uitgave van taalkundig en historisch commentaar bij het Antwerps Liedboeck van 1544. De collectie bestaat uit fiches met bibliografische aantekeningen en losse aantekeningen betreffende het Antwerps Liedboek.