Nieuws
Collectie Harrie Franken naar het Meertens Instituut
Tijdens de feestlijke bijeenkomst op het Meertens Instituut op 22 juni is ook de collectie volksliederen van Harrie Franken officieel overgedragen aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Harrie Franken (1937-2003) verzamelde de liederen vanaf de jaren zeventig in Noord-Brabant, in het bijzonder in de Kempen. Zijn collectie geldt als een van de mooiste en omvangrijkste regionale liedverzamelingen in Nederland. Naast veldwerkopnamen bevat deze ook een groot aantal liedbladen met bijbehorende documentatie rond de befaamde zanger en uitgever Rombouts uit Roosendaal.

Lees meer...
 
Fotoverslag van 22 juni


Ate Doornbosch Martine de Bruin Opening Nederlandse Liederenbank

 Ate Doornbosch zet de liederenbank on line onder het toeziend oog van Martine de Bruin.

 

Lees meer...
 
Collectie Vlam verworven door NMI

De collectie Vlam is verworven door het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. Deze waardevolle collectie, verzameld door wijlen Christiaan Vlam, omvat een twintigtal unieke speelmansboeken uit de 18e en 19e eeuw. Op 13 juni 2007 was hierover een presentatie op het NMI. Daarbij sprak dr Jos Koning over de inhoud van de boeken, waaruit hij voorbeelden liethoren op de viool, en prof. dr Louis Peter Grijp over het muzikale zoeksysteem van dr Vlam.

Lees verder

 
Bijeenkomst Dutch Songs On-line

Op 10 mei 2007 is in de Sweelinckzaal in Utrecht een bijeenkomst belegd over het toekomstige project Dutch Songs On-line. Dit behelst de opname van de teksten van meer dan honderdduizend liederen in de DBNL en de ontwikkeling van een hoogwaardige onderzoekstool waarbij gebruik kan worden gemaakt van de metadata van de Nederlandse Liederenbank. Daarnaast wordt een onderzoekswerkgroep voor het Nederlandse lied opgericht. Het is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut en de DBNL met de Universiteit Utrecht en de Koninklijke Bibliotheek. Tijdens de bijeenkomst leverden de gasten -- vooral neerlandici en musicologen van Nederlandse en Vlaamse Universiteiten -- in een levendige discussie feed-back op het plan, dat in september zal worden ingediend bij NWO.

Lees meer...
 
Bijeenkomst CATCH_WITCHCRAFT, Meertens Instituut, 27 april 2007

Op 27 april 2007 vond op het Meertens Instituut een CATCH-bijeenkomst plaats, georganiseerd door het WITCHCRAFT-team. Sprekers waren dr Zoltán Juhasz uit Boedapest en Tim Crawford van het Goldsmith College uit Londen. Juhasz sprak over een systeem waarmee collecties volksliederen uit verschillende landen kunnen worden vergeleken op de contouren van de melodiën. Crawford lichtte het belang van de discipline music retrieval toe.

Een foto-verslag:

Lees meer...
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL