Straatliederen

Nederlandse straatliederen (Meertens Instituut en Koninklijke Bibliotheek)

Op de website van Het Geheugen van Nederland is een grote collectie straatliederen te vinden. Het gaat om liedblaadjes uit de archieven van het Meertens Instituut en de Koninklijke Bibliotheek, maar ook om achtergrondinformatie en een top 30 van populaire melodie├źn in mp3. De liedjes uit de top 30 worden gezongen door bekende artiesten als Freek de Jonge.

 

Broadside Ballads (Bodleian Library, Oxford)

Op de website van de Bodleian Library zijn 30.000 broadside ballads te vinden. De melodie├źn die werden aangetroffen op de blaadjes worden aangeboden in MIDI-formaat. 

 

American Song Sheets Collection, circa 1830-1920

Op de website van de Duke University Library (Durham NC, USA) staan meer dan 1500 liedbladen uit de periode circa 1830-1920, waaronder veel bladmuziek. Denk aan klassiekers als Silver threads among the gold.

Glasgow Broadside Ballads - Murray Collection


Op de website van de University of Glasgow is de Murray Collection ontsloten. Deze bestaat uit ruim 350 19e-eeuwse liedbladen uit of over Glasgow. Hier zijn enkele opnames en ook uitgebreide achtergrondinformatie aan toegevoegd. Bovendien is er een links-pagina met verwijzingen naar meer liedbladcollecties.