Blues en Balladen. Alan Lomax en Ate Doornbosch, twee muzikale veldwerkers.

Image

Louis Peter Grijp en Herman Roodenburg. Befaamde bluesmuzikanten als Muddy Waters en Howlin' Wolf maakten pas carrière toen volkskundige Alan Lomax hen met zelfgemaakte opnamen promootte via de radio. De folkbeweging die hij daarmee ontketende in Amerika had een enorme invloed op de westerse popmuziek van de jaren zestig. In Nederland haalde omstreeks dezelfde tijd Ate Doornbosch oude plattelandsbewonersvoor de microfoon om liedjes uit hun jeugd ten gehore te brengen in zijn radioprogramma Onder de groene linde.

Doornbosch en zijn zangers hadden geen andere ambitie dan het vastleggen van cultureel erfgoed. Toch speelde ook deze verzameling een belangrijke rol in de Nederlandse folkbeweging van de jaren zeventig, toen deze op zoek ging naar de 'eigen' volksmuziek.
    In Blues en balladen traceren Grijp en Roodenburg de oorsprong van de Amerikaanse en de Nederlandse folkbeweging. Ze brengen verschillen en overeenkomsten aan het licht en bieden inzicht in de ontwikkeling van de volksmuziek in beide landen. Bij het boek hoort een cd met daarop originele veldwerkopnamen van Lomax én Doornbosch.
Uitgave Amsterdam University Press 2005.